Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

El Govern critica que Catalunya va rebre menys recursos el 2017 que la mitjana amb el finançament actual

Al seu torn, Ábalos assegura que el reformaran el primer any de legislatura si governen

Agències 05/08/2019
Pere Aragonès, vicepresident del Govern / ACN

La Conselleria de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat ha criticat que Catalunya va rebre el 2017 menys recursos que la mitjana a través del model de finançament actual, malgrat contribuir per sobre de la mitjana, segons ha informat en un comunicat aquest dilluns.

Ho ha extret de les dades de liquidació publicades pel Ministeri d’Hisenda, que situen Catalunya com el desè territori en recursos rebuts i el tercer en aportació per habitant al sistema de finançament. El departament ha indicat que Catalunya està 19,9 punts per sobre de la mitjana en ingressos retribuïts i 1,1 punts per sota en la posterior redistribució.

Ha subratllat que Catalunya ha quedat per vuitè exercici consecutiu per sota de la mitjana territorial en recursos per habitant rebuts i que només va estar per sobre de la mitjana el 2009, el primer any d’aplicació del model. A més, la posició de Catalunya empitjora si es té en compte l’impacte del diferencial de preus: passa de la tercera posició a la catorzena -la penúltima- i se situa un 11,1% per sota de la mitjana del model actual.

“Les dades de la liquidació del 2017 tornen a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten el repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats”, ha defensat la Conselleria. Ha agregat que mentre que Catalunya perd “sempre” entre set i vuit posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant.

Ábalos assegura que reformaran el sistema de finançament autonòmic el primer any de legislatura si governen

Al seu torn, el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luís Ábalos, s’ha compromès a reforçar el sistema de finançament autonòmic el primer any de la legislatura si Pedro Sánchez és president. Segons ha explicat des de València, ja van transmetre per escrit al diputat de Compromís, Joan Baldoví, que impulsarien la reforma el primer any. Segons Ábalos, aquest any “no ha estat possible per raons òbvies de majories” però anteriorment amb Mariano Rajoy “no es va fer perquè no van voler”. Tanmateix, Ábalos reconeix que el model ha “caducat” i que serà el mateix executiu qui posi sobre la taula una proposta de sortida per reformar el model.