Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

El Gobierno rega l’Univers Pachá amb 18 milions d’euros pel seu “alt component d’innovació”

La ministra d’Indústria ha justificat els ajuts ressaltant el caràcter innovador del grup de discoteques. Es tracta, per tant, d’un argument “poc convincent” que ha aixecat polseguera

Redacció 23/12/2021

El Gobierno queda en evidència en rescatar el grup de discoteques Pachá. En concret, ha injectat 18 milions provinents del ministeri d’Indústria al grup d’oci balear localitzat a Eivissa.

Aquestes ajudes es duran a terme amb el Fons de Recapitalització (FONREC) amb la finalitat de fomentar l’activitat d’aquestes empreses que han rebut les conseqüències de la pandèmia i a través del fons COFIDES. Es pot afegir que aquests fons estan gestionats per una empresa dependent del Ministeri i que destinarà 66,1 milions d’euros amb uns criteris “poc transparents”.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha justificat els ajuts afirmant que són empreses mitjanes “amb capacitat de creixement i un alt component d’innovació” com afirma El Comercio. Ha defensat que en depenen molts llocs de treball, a més de la supervivència de moltes altres empreses i autònoms.

Aquest fet desperta suspicàcies, ja que el sector de l’oci nocturn no destaca per haver desenvolupat gaire tecnologia capdavantera, ni per haver transformat la indústria turística, ni per haver creat llocs de treball de qualitat associats a la Recerca i la Investigació.

En altres paraules, és fa difícil veure “l’alt component d’innovació” en una empresa del perfil de Pachá, més enllà que el personal del local d’oci nocturn hagi volgut sorprendre’ns amb una coreografia vistosa i entretinguda mentre ens serveix un refrescant còctel.

De fet, el periodista Albert Cuesta ha publicat a Twitter un mapa conceptual que resumeix les relacions comercials de Pachá. Precisament no es pot dir que sigui una empresa mitjana, sinó que més aviat és un entramat d’empreses grans relacionades les unes amb les altres. Per tant, que posen en dubte les afirmacions de la ministra, que defensaven “els autònoms”.

Aquesta notícia és una decpeció més del Gobierno, que ha optat per donar ajuts de manera arbitrària a un grup de discoteques, mentre altres establiments que s’han acollit a aquest fons, com és el cas del grup de gimnasos DIR, segueix a l’espera d’una resposta.