Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

El futbol és així: el musical que fa sortir l’amor de l’armari

La companyia Generació de Merda representa, de dijous a diumenge, el musical ‘El futbol és així (de gai)’ una obra que barreja l’humor, la ironia i un toc de surrealisme, […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 17/08/2018
El futbol és així (de gay) - Cortesia de la companyia

La companyia Generació de Merda representa, de dijous a diumenge, el musical ‘El futbol és així (de gai)’ una obra que barreja l’humor, la ironia i un toc de surrealisme, amb la reivindicació d’un col·lectiu que, encara que sembli mentida, en ple segle XXI, sembla que no existeixi al món del futbol. L’obra es pot veure fins al 2 de setembre.

Sota la direcció de Xavi Morató (text) i Gerard Sesé (música), el musical narra la història d’una estrella mundial que arriba al Futbol Club Mercuri. Tot just arribar comunica al club que pretén sortir de l’armari. Davant la prohibició de la presidenta del Mercuri, s’inicia la trama on els rumors, la premsa esportiva, el futbol femení i la corrupció al món del futbol envolten el que serà una trama d’amor, sempre sense abandonar el to humorístic.

Els actors Adrià Ardila, Bernat Mestre, Berta Peñalver, Joan Olivé, Mònica Macfer, Joan Sáez i Gerard Sesé, aconsegueixen fer dels 120 minuts del musical una divertida estona, en la qual la trama d’amor homosexual captiva l’espectador de principi a fi i fa aflroar els problemes de ser gai al món del futbol encara avui dia. Un punt a favor per la normalització de totes les condicions i amors possibles.

Tal com afirma la companyia i com ja n’hem fet referència, la trama “gai” esdevé el leitmotiv de l’obra però també s’hi barregen altres qüestions: “L’obra, però, no es queda en el debat sobre aquest tema tabú, sinó que elabora un retrat del món del futbol (la premsa esportiva i els seus tòpics, la quantitat absurda de diners que mou, les lluites d’egos, la corrupció, la invisibilitat del futbol femení, etcètera)”.

Hem de recordar que aquesta companyia va representar l’any passat el també musical: “Generació de Merda” amb un notable èxit de públic i crítica (va passar per 4 teatres diferents de Barcelona: Regina, Poliorama, Eixample Teatre i Gaudí).

Malgrat la joventut dels creadors, tant en Xavi Morató i Gerard Sesé, ja tenen dilatades experiències en el món del teatre, de l’entreteniment, l’humor, la ràdio i fins i tot la televisió. Tanmateix destacar l’actuació de tot el repartiment, ja que tots els actors i les actrius compten amb una sòlida carrera teatral.