Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

El frau de la ‘Rey Juan Carlos’ s’estén fins a la policia espanyola: anul·len un grau fet per centenars de comandaments

El Tribunal Suprem ha anul·lat el grau de Criminologia d’un comandament de la policia espanyola que el va impartir -el 2013- a la Universitat ‘Rey Juan Carlos’, coneguda pel pressumpte tracte […]

Redacció
Redacció 11/01/2019
Agents de la Policia Nacional, en una imatge d'arxiu

El Tribunal Suprem ha anul·lat el grau de Criminologia d’un comandament de la policia espanyola que el va impartir -el 2013- a la Universitat ‘Rey Juan Carlos’, coneguda pel pressumpte tracte de favor que haurien donat a l’actual president del PP, Pablo Casado, i l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, la també popular Cristina Cifuentes. Es tracta de la titulació requerida als agents del cos de seguretat espanyol per tal que puguin ascendir a comissaris.

La sentència ha confirmant una d’anterior emessa per l’Audiència Nacional que, al seu torn, va posicionar-se a favor del Ministeri d’Educació en la seva decisió de no reconèixer al comissari el títol de llicenciat. La decisió del Suprem (la qual ha pres després del recurs del comandament policial que el 2016 va intentar fer valer aquesta titulació) podria invalidar el rang de molts altres comandaments. Segons el sindicat ‘Alternativa Sindical de Policía’, al voltant d’uns 200 comandaments del cos haurien realitzat aquests cursos per poder ascendir al grau de comissari.

Així, el tribunal espanyol diu que aquests agents de la policia espanyola no poden considerar-se poseidors d’un grau basant-se en el fet que els cursos de la ‘Rey Juan Carlos’ eren de 60 crèdits (es podrien haver fet en pocs mesos) i a distància i, en canvi, un títol mitjà consta de 180 crèdits i una llicenciatura de 240.

Una titulació a mida

El grau en qüestió va ser creat el 2013 per la universitat, en conveni amb el Ministeri de l’Interior liderat aleshores pel popular Jorge Fernández Díaz. El cost era de 3.000 euros per alumne.

La versió de la ‘Rey Juan Carlos’, que ha donat a conèixer a través d’un comunicat, és que recorrerà la sentència que nega que el grau de criminologia d’un comissari de la Policia Nacional es pugui equiparar a una llicenciatura. També assegura que la decisió del Suprem “en cap cas anul·la, invalida o declara fals el Grau”.

Al seu torn, la Direcció General de la Policia subratlla que la decisió del tribunal només afecta un agent i que la resta compten amb aquest grau en haver obtingut els 240 crèdits requerits i no només els 60 que va aconseguir el policia demandat a la ‘Rey Juan Carlos’.