Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

El franctirador de Terrassa hauria estat condecorat pels serveis prestats a la Guàrdia Civil contra l’independentisme

Manuel Murillo Sánchez, més conegut com el franctirador franquista de Terrassa que hauria volgut atemptar contra Pedro Sánchez, va ser condecorat per l’associació ‘Amigos de la Guardia Civil’ amb una […]

Redacció 14/11/2018
El franctirador de Terrassa, en un acte amb la Guàrdia Civil/ Twitter @JonInarritu

Manuel Murillo Sánchez, més conegut com el franctirador franquista de Terrassa que hauria volgut atemptar contra Pedro Sánchez, va ser condecorat per l’associació ‘Amigos de la Guardia Civil’ amb una medalla per mèrits el passat mes de febrer. Ho ha avançat el diari ‘Público’, que també assegura que diverses de les fonts que han consultat i que prefereixen restar en l’anonimat afirmen que la condecoració podria estar relacionada amb serveis prestats a la Guàrdia Civil contra l’independentisme en les setmanes prèvies a les eleccions del 21-D, imposades pel Gobierno de Mariano Rajoy via 155.

Segons el diari, el premi va entregar-se en un acte celebrat a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona, on s’hauria parat una atenció especial al franctirador. Per l’ocasió, per la qual va comptar amb la companyia de tres tinents coronels de la Guàrdia Civil destinats a Catalunya, el vigilant de seguretat portava una insígnia de l’àguila amb la creu de Santiago, emblema de l’Exèrcit espanyol.

A través de la seva oficina de comunicació, la Direcció General de la Guàrdia Civil ha dit a ‘Público’ que “des de l’Institut Armat no s’ha condecorat a ningú” i que l’acte en qüestió correspon “a un acte privat de l’associació ‘Amigos de la Guardia Civil’ “. En aquest sentit, asseguren que l’assistència de Murillo a l’acte es deu “a la invitació cursada per l’esmentada associació i en cap cas per la Guàrdia Civil” i afegeixen que va ser un convidat més en companyia d’una associació de muntanyisme de Catalunya, que també va participar a l’acte.

Investigacions de la Conselleria de Polítiques Digitals

Manuel Murillo va ser contractat com a vigilant de seguretat al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat de Catalunya a través de l’empresa Enerpro SL, que s’encarrega de la seguretat del CTTI des de 2007. Va treballar sempre en horari nocturn i com equip de reforç, també en els dies en què la Guàrdia Civil va irrompre al CTTI en diverses ocasions per intentar frenar el suport logístic a l’1-O. Després del referèndum, el franctirador va tornar a ser contractat i va treballar durant el novembre i fins al 21 de desembre als equips de suport en matèria de seguretat en un espai annex del CTTI que s’havia configurat amb motiu de la convocatòria de les eleccions catalanes.

Diverses fonts han explicat a ‘Público’ que, durant els seus serveis, Murillo va ser sorprès per les càmeres de seguretat mentre estaria realitzant fotografies amb el seu mòbil a les pantalles d’un ordinador. Per aquesta raó, entre altres, la Conselleria de Polítiques Digitals ha obert un expedient informatiu a l’empresa Enerpro S.L. per a demanar més informació sobre l’assumpte.