Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

El fil de Twitter que explica el retrocés de drets humans de les dones a Afganistan

GREU | Una estudiant de dret resumeix en un fil de Twitter la normativa en contra les dones que l’Associació Revolucionària de Dones de l’Afganistan va compilar per denunciar el retrocés de drets i la brutalitat a l’hora d’aplicar la llei talibana

Redacció 17/08/2021

Elsa Alcalá, una estudiant de Dret, ha fet un fil a Twitter en què ha resumit la nova normativa que començarà a aplicar-se a Afganistan amb el control talibà. Ha destacat 29 mesures que ataquen amb els drets fonamentals de la dona i ha mostrat que hi ha un control extrem de la dona. L’aplicació d’aquesta normativa suposa una flagrant violació de drets humans i suposa un retrocés pel que fa a la lliure elecció de la dona. També mostra la brutalitat a l’hora d’aplicar la llei talibà, ja que la pena capital per lapidació està acceptada. A més a més, s’inclouen càstigs i tortures, com per exemple l’amputació dels dits per dur les ungles pintades.

Alcalá ha denunciat l’autoritarisme que el talibà impulsarà a l’Afganistan i ha explicat que, entre altres, hi haurà les següents mesures restrictives a les dones: la prohibició d’estudiar a escoles o universitat, aparèixer en mitjans de comunicació, obligatorietat del burka que tapi des del cap fins els peus, prohibició d’ús de cosmètics, lapidació pública a les dones acusades de mantenir relacions sexuals fora del matrimoni, prohibició de viatjar en un autobús que no sigui exclusiu per a les dones.

Aquest fil de Twitter ha estat creat per l’Associació Revolucionària de Dones de l’Afganistan i mostra alguns dels horrors i brutalitat a les quals es sotmet a les dones afganeses.