Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

El debat a Junts sobre el paper de Laura Borràs retarda l’acord independentista

Una part de l’executiva vol que sigui presidenta del Parlament, però les primàries la van designar com a líder del partit a Govern

Redacció 10/03/2021
Laura Borràs, amb una imatge de Jordi Sànchez al fons, en un acte de Junts per Catalunya

Els independentistes se citen en una nova reunió dijous al matí, a 24 hores de la constitució de la cambra, on Junts s’ha compromès a dir el nom del seu candidat

ERC, Junts i la CUP deixen per a dijous, últim dia abans de la constitució del Parlament, els darrers serrells per segellar l’acord per a la Mesa de la cambra, a l’espera que el partit de Puigdemont decideixi qui serà el seu candidat. Els independentistes han celebrat aquest dimecres una nova reunió a tres bandes de la qual no n’ha sortit cap acord i, segons fonts consultades per l’ACN, en tenen una altra dijous al matí. Sense cap altra candidatura concreta sobre la taula més enllà del reclam que JxCat ha fet de la presidència, la CUP ha proposat el diputat electe Pau Juvillà per ocupar el càrrec o formar part de la Mesa.

L’executiva de Junts decidirà el nom del candidat o candidata a presidir el Parlament malgrat que Laura Borràs va guanyar les primàries.

No ha estat fins aquest dimecres a la tarda que Junts ha confirmat que optaran a presidir el Parlament i que el candidat serà sotmès a validació interna per part de l’executiva.

Laura Borràs va guanyar les primàries per encapçalar el partit a Govern i no a presidir el Parlament

La reunió d’aquest dimecres ha acabat sense acords concrets i els anticapitalistes no n’han sortit satisfets, segons les fonts consultades per l’ACN. Junts no ha proposat cap nom per al càrrec però sí que ha reiterat que entén que, com a segona força del bloc independentista, els pertoca la cadira. Amb la idea que la formació de Carles Puigdemont presenti un nom, s’han emplaçat a dijous, apurant les darreres hores del compte enrere. Amb tot, la CUP no només reclama un candidat, sinó que exigeix una proposta sobre com serà l’estratègia des de la presidència del Parlament, i fins ara critiquen que no han estat prou clars. Això podria dilatar l’entesa.

Diferències a Junts sobre el paper de Borràs

A la presidència de la cambra hi podria aspirar Laura Borràs, una aposta que fan alguns membres de l’executiva de Junts. Amb tot, també sona com a vicepresidenta del Govern. Una altra persona que podria optar a encapçalar el Parlament és la fins ara consellera Meritxell Budó. Tot plegat es dirimirà en una executiva que el partit celebrarà de manera extraordinària dijous al matí, segons fonts de l’ACN.

ERC prefereix Borràs presidint el Parlament i no a Govern

Per part d’ERC, les fonts consultades admeten que les negociacions avancen molt lentament i amb atzucacs, però reivindiquen la voluntat d’arribar en condicions a divendres.