Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024
Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de setembre del 2024

El coordinador de ‘Mossos per la República’ avisa al Suprem que s’acollirà al seu dret a declarar en català al judici de l’1-O

Donaire està citat el 24 d'abril com a testimoni

|

- Publicitat -

El coordinador de ‘Mossos per la República’, Albert Donaire, ha presentat un escrit a la sala segona del Tribunal Suprem on avisa que s’acollirà al seu “dret a declarar en català” i insta la sala a “disposar dels mitjans necessaris” per a permetre-ho. Donaire està citat el 24 d’abril com a testimoni al judici de l’1-O, proposat per l’acusació popular exercida pels ultradretans de Vox.

Publicitat

A l’escrit, que ha fet públic a través de les xarxes socials, Donaire subratlla que la seva petició s’emmarca en l’exercici d’un dret reconegut per la Carta europea de les llengües regionals i minoritàries, subscrita per l’estat espanyol, que recull que els ciutadans que parlen un idioma oficial poden “determinar la llengua del procediment”. Segons argumenta, el Tribunal Suprem “com a òrgan superior de tots els ordres jurisdiccionals” també hauria de complir amb aquest requisit perquè “abasta no només els tribunals amb seu al territori on es parla la llengua catalana, sinó tots els tribunals centrals”.

No serà el primer cop que un testimoni demana declarar en català al judici del procés. Joan Tardà (ERC) ho va intentar el 27 de febrer però el president del tribunal, Manuel Marchena, li va replicar que com a testimoni no hi tenia dret. Si Donaire opta per no declarar si no pot fer-ho en catalàes podria enfrontar a una sanció o a que la sala enviï el cas a un jutjat perquè obri una investigació per possibles delictes, cosa que tampoc seria el primer cop que passa en aquest judici. El Suprem ja va imposar una sanció de 2.500 euros als exdiputats de la CUP Eulàlia Reguant i Antonio Baños per negar-se a respondre a les preguntes de Vox.

Et pot interessar  Vila reconeix que el català "no és plenament oficial arreu" i aposta per millorar la formació de docents i sanitaris
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut