Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

El Consell de la República ofereix ajuda als alcaldes de la Catalunya del Nord per defensar el català dels atacs de la justícia francesa

La institució republicana denuncia la repressió de l'estat francès i insisteix que només la independència garantirà la "supervivència de la llengua"

|

- Publicitat -

El Consell de la República Catalana ha oferit ajuda als alcaldes de la Catalunya del Nord per defensar el català als plens, després que el Tribunal Administratiu de Montpeller hagi anul·lat el canvi de reglament dels ajuntaments d’Elna, Els Banys, Tarerac, Portvendres i Sant Andreu de Sureda que feia possible l’ús d’aquesta llengua.

Publicitat

En un comunicat, el Govern del Consell ha carregat contra la decisió de la justícia francesa, perquè suposa una “violació de drets fonamentals” i ha expressat tot el suport als alcaldes afectats. Així doncs, la institució republicana s’ha posat a disposició dels batles per coordinar accions jurídiques i polítiques per portar el cas a les diferents instàncies europees.

“No es pot oblidar que la nació catalana pateix la repressió no només d’Espanya, sinó també de França, com constata aquesta notícia”, ha asseverat. “La nació catalana viu sota el setge de dues grans potències, fet que evidencia les mancances de ser una Nació sense estat“, ha afegit el Consell, tot recordant com el TJUE parla “d’un Grup Objectivament Identificable que no gaudeix de les garanties necessàries davant la justícia”.

La prohibició a l’estat francès

El Consell de la República lamenta la delicada salut del català a la Catalunya del Nord i en responsabilitza “el centralisme jacobí francès”, que menysprea la llengua catalana. Per tot plegat, insisteix que només la independència garantirà la “supervivència de la llengua catalana”. “Calen tots els esforços perquè el català no desaparegui de les institucions locals que formen part del territori catalanoparlant”, ha conclòs.

Et pot interessar  A judici Elna, Els Banys, Portvendres i Tarerac per permetre l'ús del català als plens

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió