Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

El Col·legi de Criminòlegs de Catalunya: “No hi ha cap crisi de seguretat a Barcelona”

Els experts desmenteixen els arguments que PP o Cs han volgut usar recentment contra Catalunya per tal de desplegar la policia arreu del territori

Agències 23/08/2019
Dos agents dels Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu / ACN

El Col·legi de Criminòlegs de Catalunya ha declarat -en un comunicat- que “no hi ha cap crisi de seguretat a Barcelona”. L’entitat ha apuntat que “certament, en els darrers dos anys, la ciutat ha experimentat un creixement notable dels fets delictius registrats”, i que han coincidit el debat de la seguretat i diversos homicidis, que el Col·legi recorda que no tenen una mateixa línia perquè són per violència de gènere, drogues, baralles en la via pública i algun per robatori.

Ha considerat que l’augment delinqüencial a Barcelona s’emmarca en un creixement comú, almenys, a la resta de l’Àrea Metropolitana, per la qual cosa ha assenyalat que la resposta pot comptar amb accions específiques, especialment en punts turístics, però que “hauria de fer-se tenint en compte la totalitat” de l’entorn barceloní.

També ha valorat que “l’adopció d’enfocaments preventius basats únicament en la persecució i la dissuasió policial és preocupant”, perquè, tot i reconèixer la importància de la tasca policial, el Col·legi ha assegurat que l’evidència científica ha demostrat reiteradament els efectes adversos que poden tenir polítiques de seguretat de ‘tolerància zero’ o ‘finestres trencades’.

“Alguns d’aquests efectes inclouen l’estigmatització injusta de col·lectius específics, la saturació dels serveis policials i judicials o la persecució exagerada de fets intranscendents”, han explicat. També ha manifestat que considera “molt preocupant la proliferació de discursos que criminalitzen i responsabilitzen de l’augment de delictes el col·lectiu de manters i el de menors migrants no acompanyats, que no tenen res a veure amb aquesta situació”. Així, els experts desmenteixen els arguments que PP o Cs han volgut usar recentment contra Catalunya per tal de desplegar la policia espanyola al territori.

Abordar les “causes profundes”

Ha afegit que “s’ha de reconèixer la tasca policial de prevenció i reacció, i la necessitat de dotar els cossos policials d’efectius i mitjans necessaris per dur a terme la seva tasca, però també ser conscients que, si bé la tasca policial és una part molt important de la prevenció, també cal altres mesures orientades a abordar les causes profundes de la delinqüència”.

Per al Col·legi, les millors pràctiques en la prevenció dels delictes són aquelles que articulen coherentment respostes a diferents nivells, “policial, judicial i social”, i recorda que la deterioració de les condicions de vida pot afectar l’augment de la criminalitat.

Álvarez de Toledo fa servir una notícia falsa de ‘Forocoches’ per demanar al Congreso més policia espanyola a Barcelona

D’altra banda, avui mateix, la portaveu del Grup Popular al Congreso, Cayetana Álvarez de Toledo, ha presentat una proposició no de llei en la qual sol·licita més agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a Barcelona usant el pretext de la inseguretat. Un document que ha acompanyat d’una notícia falsa que assegura que tres empreses de repartiment -Amazon, Seur i MRW- han deixat d’oferir els seus serveis a causa de la criminalitat en diversos barris de la capital catalana; informació que han desmentit les tres companyies.  El PP s’ha basat, doncs, en rumors de fòrums com ‘Forocoches’ per proposar aquesta proposició no de llei.