Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

El col·lectiu de militants d’ERC Primer d’Octubre reclama a Junqueras que mogui fitxa per refer la unitat estratègica de l’independentisme

En una carta pública li demana que els pactes postelectorals siguin amb els partits que vulguin fer efectiva la República. Per aconseguir-ho pensen que ja des d’ara cal que ERC lideri una taula de diàleg que acabi amb les “lluites caïnites” i que l’espai idoni per reconstruir ponts és el Consell per la República

Gerard Gort 03/01/2021
Els membres del col·lectiu de militants d'ERC Primer d'Octubre Joan Puig, Xavier Martínez i Àngel Ruiz.

El col·lectiu de militants d’ERC Primer d’Octubre ha fet arribar una carta pública al president del partit, Oriol Junqueras, traslladant-li inquietud per l’actual moment polític a les portes de les eleccions del 14-F. Un any i mig després de constituir-se com a col·lectiu aquest grup de militants no ha rebut cap resposta de la direcció a la seva intenció de compartir i contrastar estratègies. Per això han decidit donar visibilitat al fet que dins d’ERC “existeix una línia de pensament que es diferencia i desmarca de l’estratègia bàsica de la direcció actual”.

La carta, amb data de 3 de gener de 2021, comença així: “Volem com tu, Oriol, la independència de Catalunya”. Però li deixen clar el “desacord” amb la direcció perquè consideren que ha abandonat el mandat obtingut del referèndum de l’1 d’octubre quan la Ponència Política del 2018 deia que “l’1 d’octubre és la font fonamental de legitimitat política” i “moment fundacional de la República catalana”. També es deia que es donaria suport i es participaria en la creació i acció del Consell per la República. “Ara sembla com si tot l’esforç d’organització de la militància, així com també la defensa que va fer la ciutadania del referèndum s’hagués llançat a la paperera de la història per part de la direcció d’ERC”, diu el text.

Davant d’aquesta estratègia del partit que creuen erràtica el col·lectiu Primer d’Octubre fa un seguit de reflexions començant per retreure que ERC “hagi donat carta blanca fins a tres cops al PSOE de Pedro Sánchez” sense que s’hagi avançat en el diàleg i el respecte institucional ni sense que hagi cessat la repressió ni la situació dels presos polítics. També apunta que “la política exercida en l’actual marc constitucional espanyol significa mantenir l’statu quo autonòmic i perpetuar l’espoli fiscal”. Els militants crítics demanen a Oriol Junqueras que després del 14-F ERC lideri “una acció política per fer un Govern que treballi per la República Catalana” si s’obté majoria parlamentària o més del 50% dels vots”. Per això demanen que en cas de necessitat de pactes siguin amb “formacions polítiques que apostin per la independència”. Per afavorir aquest escenari pensen que “cal activar des d’ara mateix la unitat estratègica a través de la convocatòria d’una taula de diàleg entre els partits catalans partidaris de la independència”. Una taula que defensen que sigui liderada per ERC i pensen que un espai vàlid podria ser el Consell per la República: “és allà, on s’haurien d’assolir els acords i les complicitats necessàries per disposar d’una estratègia política conjunta”. En aquest sentit demanen que es “reinterpreti” la presència d’Isaac Perarire al Consell”.

“Les divergències entre els seus representants polítics han fet que el camí cap a la independència s’hagi convertit en una lluita caïnita per a gestionar la política autonòmica de perfil baix i sota la tutela de l’estat espanyol, sense treballar de forma íntegra, lleial i transparent per la llibertat”, reflexiona el col·lectiu. Finalment el col·lectiu es desmarca de l’amnistia i defensa que el camí “és el de l’anul·lació de tots els processos judicials i policials oberts”. Els militants d’ERC compromesos amb el mandat de l’1 d’octubre demanen que s’acabi amb el menysteniment amb el que se’ls ha tractat fins ara per part de la direcció i s’obri la via del diàleg intern per aconseguir redreçar el rumb del partit.

Podeu llegir la carta íntegrament aquí: Comunicat Carta Oberta v3 (2) (1)