Dijous, 29 de setembre de 2022 - Edició 1526
La República

El cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils va ser confident del CNI fins el mateix dia dels atacs

Una investigació del diari ‘Público’ destapa el vincle d’Abdelbaki es Satty amb el servei d’espionatge espanyol

Redacció 16/07/2019
Imatge del punt de l'atemptat gihadista a Barcelona / ACN

El cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils va ser confident del CNI fins al mateix 17 d’agost de l’any 2017, tal com recull el diari Público. Segons les informacions publicades, Abdelkabi es Satty es comunicava amb agents de l’espionatge espanyol mitjançant comptes de correu Hotmail o Gmail.

L’imam de Ripoll accedia al compte i es trobava un esborrany d’un correu electrònic que mai s’enviava. En cas de voler intercanviar algun missatge amb els agents, es Satty tornava a escriure un altre esborrany. Una de les darreres comunicacions amb el CNI va ser un mes i mig abans de la massacre, just quan els terroristes es troben immersos en els preparatius dels atemptats.

Una de les primeres veus que ha reaccionat a les informacions de Público ha estat la de Carles Puigdemont. Des de l’exili, el president legítim ha carregat contra els partits “del 155 per bloquejar” la comissió d’investigació dels atemptats al Parlament. “Urgeixen unes explicacions que fa quasi dos anys que esperem, sobretot pel respecte a les víctimes”, ha afirmat Puigdemont.

 

En una sèrie de reportatges, La República ha anat explicant en els darrers anys el paper dels confidents, denominador comú dels atemptats de la capital catalana i Madrid. Un altre dels elements claus de la investigació és l’origen de l’explosió del xalet d’Alcanar, punt on els terroristes van fabricar els explosius.