Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

El català Garcia Vilanova es troba un cadàver mort d’un periodista a Ucraïna: Crítiques i reaccions

|

- Publicitat -

El primer periodista assassinat a la guerra d’Ucraïna ja té noms i cognoms: Brent Renaud, un estatunidenc de 50 anys. Ell anava acompanyat de Juan Arredondo, els dos professionals van ser sorpresos per un atac rus destinat a matar civils que marxaven d’Irpin, una localitat que és en realitat és un suburbi de la capital ucraïnesa, Kíev. En teoria, era una tasca pel diari New York Times, tot i que després el mitjà ho contradiu.

Publicitat

La situació la destapada el seu company, qui ha sobreviscut a l’atac i, actualment, es troba en la llitera d’un hospital de Kíev.

El cadàver mort se’l va trobar el periodista català Ricardo Garcia Vilanova i el primer que va fer va és fer fotos de la seva acreditació i del seu cos sense vida i per contactar amb el diari New York Times. D’aquesta forma, no es feia ressò de la notícia abans que se n’assabenés la seva família.

Davant la situació, el periodista veterà especialitzat en conflictes armats, Gervasio Sánchez, fa un fil a Twitter aportant una reflexió sobre la dolorosa notícia: D’una banda, agraeix la feina feta per Vilanova i, per altra banda, aporta consells a periodistes novells que volen anar a cobrir la guerra. A més, aprofita per qüestionar com és i com hauria de ser un “bon periodista”.

Segons explica el periodista, l’objectiu es va complir i la família no es va haver d’assabentar pels mitjans de comunicació de la mort de Renaud. El periodista ha defensat que aquest hauria de ser el protocol habitual i pensar en el factor humà abans que donar una gran exclusiva o crear de la notícia un sensacionalisme pur.

A més, també ha criticat la reacció del diari Times, el qui va deixar clar és que no treballava per ells: “Era el moment d’informar i acompanyar la família i fer el dol. Hi hauria temps d’aclarir aquest assumpte més tard”, deixa palès a la piulada.

Tot i això, agraeix la “decència” amb la que ha actuat Garcia Vilanova: “Vull donar-li les gràcies públicament pel seu gran comportament”. En aquesta línia, posa en dubte les reaccions d’altres periodistes que hi haurien per poder tenir, ells més ressò:

En aquesta línia, posa en dubte la feina que estan fent molt periodistes.

Davant la mort d’un company de professió, Sánchez ha volgut aprofitar l’ocasió per alerta dels perills que et submergeixes sent corresponsal de guerra. Unes recomanacions que bàsicament van dirigides als més joves.

El periodista veterà especialitzat en conflictes armats ha volgut reiterar que el més important és la vida, abans que qualsevol història periodística i, sobretot, ha demanat responsabilitat abans de prendre qualsevol decisió d’aquesta magnitud.

Et pot interessar  Mor una cooperant catalana en l'atac a un comboi humanitari a Ucraïna
Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió