Dilluns, 28 de novembre de 2022 - Edició 1586
La República

El català es deixa de banda en els festivals de música subvencionats per la Generalitat

Dels cinc festivals més subvencionats, només el Canet Rock supera el 50% de música en català, mentre que el Vida, el Cruïlla, el de Porta Ferrada i el de Cap Roig no arriben al 30%

Redacció 04/07/2022
Imatge del Canet Rock 2019 / ACN

El català cada vegada té menys presència als festivals de música i així ho denúncia Plataforma per la llengua. Malauradament, però, són festivals que són finançats amb diners de la Generalitat. En la majoria de casos no arriba al 30% de la música vocal que programen.

Plataforma per la Llengua ha fet un estudi després de constatar el 2018 que les ajudes públiques a la música no ajudaven la música en català, ha volgut analitzar ara si la situació ha millorat. Per desgràcia, la resposta és que l’anomalia encara no s’ha resolt. Concretament, l’informe analitza els criteris de l’ICEC per atorgar els “ajuts a festivals o cicles musicals, en règim de concurrència competitiva, en les modalitats d’aportacions reintegrables i subvencions”, i fa un seguiment de com es destinen aquestes ajudes als festivals Vida, Cruïlla, Canet Rock, Cap Roig i Porta Ferrada.

D’entrada, l’entitat observa que a les bases d’aquestes ajudes no hi ha cap requisit que obligui els festivals a incloure música en català, així doncs, els únics criteris puntuables són la viabilitat econòmica del projecte i l’impacte de l’activitat al territori.

El 36% del pressupost de les tres darreres edicions del Canet Rock ha depès de les subvencions de l’ICEC: en el cas del Vida Festival, el 28,3% del pressupost; pel que fa al Festival de Cap Roig, el 17,85% del pressupost de les edicions del 2020 i el 2021; en el cas del de Porta Ferrada, el 13% de les tres darreres edicions, i en el cas del Cruïlla, el 9,25% de l’edició d’enguany i de la del 2020. Tot i això, si es resta les ajudes que els festivals han d’acabar tornant, la Generalitat continua sent la responsable de molta part de les subvencions: Canet, un 17,6%; Festival Vida, 11,3%; Festival de Porta Ferrada, 6,8%; Festival de Cap Roig, 4,95% i Festival Cruïlla, 3,5%.

El percentatge de cançons en català dels grups que hi toquen són molt baixos. Per calcular-ho, Plataforma per la Llengua ha tingut en compte les deu cançons destacades a Spotify de tots els grups vocals dels cartells i, excepte al Canet Rock, on més de la meitat de la música (i fins al 70%, aquest 2022) és en català, a la resta de festivals la música en català no arriba al 30%.

Informe elaborat per Plataforma per la Llengua sobre els grups que canten amb català subvencionats per la Generalitat

Deixant de banda el Canet Rock, la presència de música en català als altres festivals no només és ridícula, sinó que al Cruïlla, al Vida i al Festival de Cap Roig ha baixat lleugerament. En el cas d’aquest últim, si excloem els grups Xiula i Bye Bye Montse, que canten en català, però que són per al públic infantil, el percentatge de música en català de l’edició d’enguany queda reduït al 15%. L’entitat conclou que l’Institut Català d’Empreses Culturals ha permès que el Vida Festival només oferís, en els darrers dos anys, un 20,05% de música en català, tot i ser responsable del 28,3% del pressupost del festival; que el Festival de Cap Roig programés només un 24,5% de música en català, tot i finançar-ne el 17,85%; que el Cruïlla només inclogués un 21,25% de cançons en català, tot i haver-hi aportat el 9,25% del finançament inicialment, o que el Porta Ferrada només apostés per un 28,75% de música en català, tot i finançar-lo en un 13%.

Davant del panorama, Plataforma per la llengua denuncia la posició del Govern i demana que la situació es reverteixi per no ferir, encara més, la llengua.