Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

El canal Segarra-Garrigues inicia la campanya de reg “més difícil” a causa de la sequera

El president dels regants, Josep Maria Jové, avisa que s i no “plou molt més”, es preveuen problemes a partir del maig

Redacció 13/03/2023
Imatge general dels cultius d'ordi durant el procés de reg en una finca de Sarroca de Lleida Data de publicació: dilluns 13 de març del 2023, 06:00 Localització: Sarroca de Lleida Autor: Ignasi Gómez

Aquest dilluns, 13 de març, el canal Segarra-Garrigues comença la campanya de reg, la qual es preveu com la més difícil de la seva història a causa del baix nivell de reserves a l’embassament de Rialb, que es troba a l’11 % de la seva capacitat. El president dels regants, Josep Maria Jové, ha explicat a l’ACN que es tracta d’una situació que “no s’havia viscut mai” des de l’any 2009. Així i tot, encara hi ha esperança, ja que gràcies a les precipitacions de l’hivern i l’aposta generalitzada dels agricultors de cultivar cereals que requereixen menys aigua, s’espera salvar una primera collita i evitar “de moment” restriccions a l’espera del que digui la CHE. Tanmateix, si no “plou molt més”, es preveuen problemes a partir del maig, ha dit Jové.

El canal Segarra-Garrigues abasteix 13.000 hectàrees de cultius, unes 11.000 de les quals gràcies a l’embassament de Rialb, que enguany registra un nivell de reserves molt baix, per sota del 12%. Actualment, l’embassament de Rialb té una reserva d’uns 46 hectòmetres cúbics d’aigua i el d’Oliana d’uns 35. El canal Segarra-Garrigues necessitaria d’almenys uns 25 hectòmetres cúbics d’aigua per garantir la campanya, però també s’ha de tenir en compte el Canal d’Urgell. “No n’hi ha prou” ha alertat Jové, malgrat que reconeix que la necessitat hídrica del canal que ell representa “és poca cosa”, ja que la infraestructura gaudeix d’un reg que està “localitzat” i se’n fa un ús “racional” que permet un “gran estalvi” d’aigua.

Davant la previsió de sequera persistent, els agricultors han optat per sembrar cereals d’hivern que requereixen menys aigua. L’ordi acapara gran part dels cultius regats per la infraestructura. El president dels regants ha afirmat que “s’ha accentuat molt” l’aposta per aquest cereal per “garantir almenys una collita” i esperar si, amb l’arribada de pluges, se’n pot fer una segona amb blat de moro.

Pel que fa a la demanda de reg, Jové creu que, d’entrada, “seran pocs” els regants que vulguin regar les seves finques, ja que les pluges que s’han produït durant l’hivern i les precipitacions del passat dijous serien suficients per estalviar-se un primer reg. Tanmateix, el reg s’obrirà a partir d’aquest dilluns per a “tothom que vulgui fer-ne ús”.