Diumenge, 17 de gener de 2021 - Edició 906
La República

El Borbó desapareix de Nou Barris

El plenari del consell de districte de Nou Barris ha aprovat una proposició per canviar el nom de l’avinguda Borbó pel d’avinguda dels Quinze. Ara caldrà elevar a la comissió […]

Redacció
Redacció 05/10/2018
El plenari del consell de districte de Nou Barris ha aprovat una proposició per canviar el nom de l’avinguda Borbó pel d’avinguda dels Quinze. Ara caldrà elevar a la comissió del Nomenclàtor aquesta iniciativa, que ha obtingut els vots del Govern, ERC i Grup Demòcrata. Aquest tràmit dóna resposta a la demanda de l’Associació de Veïns Torre Llobeta-Vilapicina i la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que han recollit més de 1.300 signatures. ‘Els Quinze’ és com s’anomena popularment l’espai situat als extrems dels barris del Guinardó, Vilapicina i la Torre Llobeta i Congrés i els Indians. Té el seu origen en el preu del bitllet del tramvia 46, que valia 15 cèntims, que a inicis del segle XX anava de plaça d’Urquinaona fins a Torre Llobeta.
Després de la recollida de signatures veïnal, la iniciativa la van presentar al districte BComú i ERC, i el Grup Demòcrata hi ha donat suport. L’objectiu del canvi no només és substituir un nom de referència borbònica, sinó contribuir a una major presència de places i carrers que recordin els fets i topònims autòctons i tradicionals lligats a l’àmbit geogràfic i històric propi del districte.

Aquesta zona era a principis del segle XX un centre neuràlgic de comunicacions, ja que hi coincidien els camins que venien de la Sagrera, Santa Eulàlia de Vilapicina, Gràcia, Horta i el centre de Barcelona.

Després de l’acord del districte, la proposta haurà de passar ara per la Ponència del Nomenclàtor, que ha d’informar i aprovar el canvi de nom. Llavors s’obriria el preceptiu termini d’exposició pública per poder-hi presentar al·legacions. El tràmit acabarà amb el decret del president de la ponència i de l’alcaldessa que resol i tanca l’expedient.

Relacionats