Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

El 33 estrena un documental sobre el cas dels activistes Tamara i Adrià Carrasco

Amb el títol de ‘Dormir amb les sabates posades’ s’emetrà aquest dilluns a les 23.45

Redacció 04/01/2021

Aquest dilluns 4 de gener, a les 23.45, el 33 estrena “Dormir amb les sabates posades”, un documental de Dan Ortínez produït per Aixina Produccions que explica el cas de Tamara Carrasco i Adrià Carrasco. Aquests dos joves activistes, membres dels CDR de Viladecans i d’Esplugues de Llobregat, van ser acusats de terrorisme, rebel·lió i sedició per haver participat en mobilitzacions de protesta vinculades als CDR en el context postreferèndum de l’1 d’octubre.

El 10 d’abril del 2018, la vida dels dos va canviar completament quan la policia es va presentar a casa seva. Arran d’això, la Tamara ha estat més d’un any confinada al seu poble com a mesura cautelar i l’Adrià es va escapar i viu exiliat a Brussel·les. Més enllà de les repercussions personals, aquests fets qüestionen l’estat de salut de drets tan bàsics com la llibertat d’expressió o el de reunió i manifestació.

El documental explica el cas repressiu i ressegueix les seves vivències des del primer dia que viuen l’operatiu policial fins gairebé el primer any després dels fets. Ho expliquen ells mateixos, però també el seu entorn social més proper. Malgrat explicar el cas concret d’aquests dos activistes, el documental vol anar més enllà. En primer lloc, parla de l’actual context de regressió de drets fonamentals a l’estat espanyol degut a l’aplicació de noves lleis (llei mordassa, reforma del Codi Penal…) que limiten la llibertat d’expressió i el dret a reunió i manifestació. I, per altra banda, aborda com es viu la repressió per part dels moviments socials i les persones mobilitzades. Especialment, explora com afecta a nivell personal i emocional la repressió tant la persona que viu un procés judicial com el seu entorn. Per últim, el documental es pregunta quines estratègies hi ha per combatre aquesta “por” o “desmobilització” que generen aquests processos judicials.

Per abordar aquests temes i tenir una perspectiva més global, el documental compta amb la participació d’experts i testimonis d’altres casos similars: l’advocat Gonzalo Boye, que porta el cas de l’Adrià, l’activista David Fernàndez, el raper exiliat Valtònyc, el conseller Lluís Puig, també exiliat, i membres del Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia.