Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

El 2023, l’any en què s’il·legalitzarà l’aberració democràtica de la Fundació Francisco Franco

El Govern espanyol ha començat a estudiar la possibilitat d’il·legalitzar la FNFF d’una vegada per totes, resolent així també les múltiples demandes d’associacions de víctimes de la guerra civil i el franquisme

Maria Garcia 03/01/2023

A l’Estat espanyol encara hi perduren aberracions democràtiques que costen d’entendre, algunes certament més sonades que altres, com ara la conservació i exhibició de múltiples monuments franquistes, o el manteniment de la Fundació Nacional Francisco Franco (FNFF), que treballa des del 1977 per a difondre la personalitat de Francisco Franco i els “assoliments” de la seva dictadura. Tanmateix, aquest any 2023 serà, amb molta probabilitat, l’últim any en què aquesta organització serà considerada legal, ja que amb l’aprovació de la Llei de Memòria Democràtica, el Govern espanyol ha començat a estudiar la possibilitat d’il·legalitzar la FNFF d’una vegada per totes, resolent així també les múltiples demandes d’associacions de víctimes de la guerra civil i el franquisme.

El Protectorat de Fundacions, que depèn del Ministeri de Cultura, ha començat a estudiar les “implicacions” de la nova Llei de Memòria Democràtica, així com les seves conseqüències concretes, en el cas de la FNFF, tal com ha pogut confirmar Público.

La nova llei deixa clarament estipulat que totes aquelles fundacions que facin apologia del franquisme, enalteixin el cop d’estat i la dictadura o els seus dirigents amb menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes han d’extingirse. Segons ha destacat Jacinto Lara, l’advocat de la Coordinadora Estatal de suport a la Querella Argentina contra Crims del Franquisme (CEAQUA), al mitjà Público, “hi ha una causa legal ja prevista en la nova llei que pot donar peu a què s’il·legalitzi la Fundació Francisco Franco“.

Aquest és el primer pas de tot un full de ruta que té l’objectiu final d’il·legalitzar la macabra organització, i que indubtablement continuarà als tribunals.