Dijous, 4 de juny de 2020 - Edició 679
La República

Ekaizer assegura que la sentència del procés es farà pública el 14-O

Aquesta data era la que es contemplava com a més probable, però encara ningú l’havia confirmat

Redacció
Redacció 09/10/2019
Imatge del jutge Manuel Marchena / ACN

El periodista Ernesto Ekaizer ha assegurat, via Twitter, que la sentència del Tribunal Suprem pel judici a l’1-O sortirà el proper dilluns 14 d’octubre. “Ja és definitiu. Es notifica a procuradors dilluns a Madrid i per exhort a Barcelona per notificació personal als acusats”, explica Ekaizer.

Aquesta data era precisament la que es contemplava com a més probable, però encara ningú l’havia confirmat. I és que si la sentència es fa pública després de dimarts, haurien vençut els dos anys de presó provisional de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El tribunal del procés demana a les defenses que es pronunciïn sobre la pròrroga de presó preventiva dels ‘Jordis’

La sala que ha jutjat el cas del procés al Tribunal Suprem ha traslladat aquest dimecres a les defenses de tots els encausats la petició de la Fiscalia perquè se celebri una vista que permeti prorrogar la mesura de presó preventiva de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Tots dos estan en presó preventiva des del 16 d’octubre del 2017 i la seva situació s’hauria de revisar si la sentència supera la data, cosa que sembla improbable segons Ekaizer. La petició es produeix l’endemà que les defenses dels ‘Jordis’ hagin presentat uns escrits contraris a celebrar la vista en què es torna a sol·licitar la posada en llibertat dels activistes socials.

Tots aquests tràmits, doncs, tenen un objectiu simplement formal per si la sentència no es fa pública abans que acabi el termini, si bé és poc probable que això passi segons les previsions també del mateix tribunal. Si no hi ha sentència i se celebra una vista, serà per videoconferència des de la presó de Lledoners (Barcelona), segons fonts jurídiques.

Les parts han de pronunciar-se sobre aquesta qüestió després que la Fiscalia sol·licités dimarts a la sala del cas que se celebrés una vista per decidir sobre la pròrroga, quan es compleixen els dos anys que fixa la llei de màxim per revisar la seva permanència a la presó sense que hi hagi sentència.

La defensa de Sànchez ja ha manifestat que, “Tot i que aquesta part entén que no procedeix acordar la pròrroga de presó provisional, interessa que es dicti una interlocutòria que acordi la llibertat provisional del nostre mandant sense haver de convocar la compareixença prevista en l’article 505 de la llei d’enjudiciament criminal”, segons assenyala l’escrit.

Per la seva banda, Cuixart sol·licita deixar sense efecte la mesura de presó provisional, tal com han demanat a diversos organismes i associacions internacionals especialitzats en la defensa dels drets humans. “La defensa també recorda que, per prendre aquesta decisió, cal la convocatòria de compareixença”. Així ho estableix l’article 505.1 de la llei d’enjudiciament criminal (LeCrim).

Pel que fa a Vox, s’ha pronunciat en el mateix sentit que el ministeri públic sobre que se celebri la vista breu per decidir si es prorroga la presó provisional de Sànchez i Cuixart si la sentència pel procés no s’ha donat a conèixer abans del 16 d’octubre, dia en el qual compleixen dos anys de presó.

En cas que aquesta compareixença se celebri, tot i que creuen que no caldrà perquè els magistrats volen tenir-la a punt abans de la data assenyalada, els advocats de l’acusació popular, de la mateixa manera que la Fiscalia, asseguren que demanaran que la mesura cautelar que es va imposar fa dos anys continuï vigent.

Relacionats