Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Educació destinarà 102 milions a aclimatar les aules

Aragonès i Cambray han anunciat la inversió per aclimatar les aules durant una visita a l’institut Pompeu Fabra de Badalona

Agències 30/11/2022
El president i el conseller durant la seva visita a Badalona

El Govern destinarà 102.635.439 euros a millorar l’eficiència energètica i el confort tèrmic en 294 centres educatius distribuïts per tot el país. Es tracta d’una actuació finançada amb els fons europeus REACT-EU de recuperació econòmica, i que es durà a terme en el decurs de l’any 2023. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet l’anunci a l’institut Pompeu Fabra de Badalona, un dels que es beneficiarà dels treballs, amb la renovació dels tancaments de portes i finestres, així com les persianes i les reixes. L’objectiu és reduir la despesa en energia per mantenir calents els espais, així com garantir que tant estudiants com docents tinguin un major confort a les aules i els espais comuns de les instal·lacions.

Aragonès ha visitat l’institut baladoní amb el conseller d’Educació, Josep González-Cabray, i l’alcalde de la ciutat, Rubén Guijarro, com exemple d’un dels equipaments en què s’actuarà. “Aquí hi veiem unes finestres de fusta amb tancaments envellits, i el que farem serà substituir-les per alumini amb doble vidre i pont tèrmic, una actuació que també farem en algunes portes”, ha assenyalat González-Cambray.

L’objectiu és posar al dia edificis com aquest, que han quedat antics amb el pas del temps, i que suposen una pèrdua de confort a l’hivern, però també un excés d’entrada de calor a l’estiu. “Destinarem 102 MEUR en millora l’eficiència energètica dels centres educatius per gastar menys energia i oferir a alumnes, docents i personal d’administració i serveis un millor confort tèrmic”, ha assenyalat Aragonès.

Les actuacions es faran d’acord amb el pla director d’Infraestructures Educatives i el pla de Confort Tèrmic que ha dut a desenvolupat Educació, incidint en espais d’arreu del territori català. “Es faran 193 actuacions d’envolupant, és a dir, d’aïllament de finestres, de les parts interior i exterior de façanes i de cobertes, i també es canviaran els sistemes de calefacció en 37 centres educatius, però en 64 més es duran a terme les dues actuacions a la vegada”, ha apuntat el conseller.

“Es tracta de substituir els sistemes actuals per mecanismes de calefacció més eficients i amb un impacte ambiental menor”, ha afegit Aragonès. Amb aquesta actuació es reduirà la despesa en energia, en un moment en què les factures en aquest àmbit han crescut de manera considerable.

En aquest sentit, González-Cambray ha assegurat que els centres no han de témer per aquest aspecte, donat que garanteixen que es podrà cobrir la despesa energètica i no s’hauran de treure diners d’altres partides dels propis instituts o escoles.