Dimarts, 20 d'abril de 2021 - Edició 999
La República

Els ERTO faran pagar Renda a molts contribuents que sense l’ajut no tributarien

Se’ls considerarà perceprtors de “dos pagadors”, fet que rebaixa el mímim d’exempció

Frederic Sabartés
Frederic Sabartés 04/04/2021

Amb el joc de mans que significa que els ajuts es considerin un ingrés, un augment del patrimoni i, per tant, subjectes a tributació, de fet els ajuts no són ajuts o no ho són en el seu total, o si més no, són menys del que aparenten. Així, tots els treballadors que han percebut ajuts es troben ara que entren en els càlculs per a la Renda 2020, que comença aquest dimecres dia 7.

La paradoxa s’evidencia quan molts contribuents es trobaran, a la vegada, percebent un ajut per no poder treballar o per aguantar la seva activitat econòmica i, a la vegada, havent de pagar a la declaració de la Renda per “retornar” uns diners allà d’on provenen. Si és així, la magnànima i comprensiva Hisenda els donarà una mica de peixet en forma de fraccionament del pagament, passant dels dos pagaments habituals fins a sis, fins a final d’any i, moltes gràcies!, sense cobrar interessos.

DOS PAGADORS
Una altra martingala a conseqüència dels ERTOS és que molts treballadors passaran a tributar com a receptors d’ingressos provenint de dos pagadors, un dels quals és justament l’Estat, a través del SEPE, amb el canvi que això suposa, especialment en el llindar inferior per a fer la declaració. Així, molts contribuents que en quedaven exempts, si els seus ingressos provenien d’un sol pagador, ara hauran de fer-la. Amb un sol pagador el límit d’exempció és de 22.000 €, però baixa a 14.000 si hi ha hagut dos pagadors o més, sempre que almenys hi hagi 1.500 euros del pagador de menys quantia.

A més, tot això els arribarà a un bon nombre de contribuents que han patit errors i retards per part d’aquest “segon pagador”, el SEPE, però a l’hora de passar ratlla i presentar la factura, a Hisenda això tant se li’n donarà, com també es preveuen incidències en allargar-se les prestacions més enllà d’un any fiscal. Així, moviments corresponents al 2020, però realment percebuts el 2021, possiblement comptin com rebuts el 2020 i, per tant, subjectes a tributació en aquesta campanya de renda.