Dilluns, 8 de març de 2021 - Edició 956
La República

CROAT: La moneda alternativa catalana celebra el seu primer aniversari

El CROAT, la moneda alternativa catalana, ja té un any. Però, d’on surt? Es tracta de la versió actual de l’antic Croat, hegemònic al llarg de 500 anys a les […]

Redacció
Redacció 14/08/2018
Imatge d'unes monedes / Flickr Pavlos Giorkas

El CROAT, la moneda alternativa catalana, ja té un any. Però, d’on surt? Es tracta de la versió actual de l’antic Croat, hegemònic al llarg de 500 anys a les terres catalanes entre els segles XIII i XVIII.

Les criptomònades no tenen fronteres però el CROAT, com a moneda virtual, va ser pensat per la seva adopció massiva per part de la població catalana, tant pels motius històrics com per l’adopció del protocol CryptoNote.

El seu desenvolupament però, tal com expliquen des del CROAT, es va fer al marge de les entitats financeres i polítiques, ja que va partir de la iniciativa d’un grup tècnic independent que encara vol mantenir l’anonimat, copiant l’estil del creador de Bitcoin Satoshi Nakamoto.

La seva base d’implantació majoritària, el poble català, aporta a la moneda virtual valors de riquesa distribuïda i cultura democràtica molt habituals en el món de les monedes alternatives, el que constitueix una forta aliança entre l’eina i el seu propietari destí, entre el CROAT i el poble català, segons expliquen.

Els primers passos

Després d’una primera etapa de minat intensiu des de qualsevol ordinador personal, el CROAT va entrar a formar part d’algunes cases d’intercanvi a començaments de la passada primavera, i recentment ha estat inclosa en el prestigiós llistat coinmarketcap.com des del 7 d’agost.

La comunitat vol celebrar el seu primer aniversari amb diverses accions, entre les quals destaca un enginyós sistema de repartiment de la moneda mitjançant l’ompliment d’un qüestionari anònim entre les persones usuàries i on serà necessari buscar informació elemental sobre la mateixa a partir de la seva pàgina web.