Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Dreta Liberal Espanyola s’haurà de pintar a l’oli la querella contra Sánchez, pels indults als presos polítics, perquè el Supremo no l’ha admès a tràmit

L’organització política ha hagut d’entomar la inadmissió de la querella a tràmit perquè no complia amb els requisits mínims formals per prosperar. El document legal s’ha descartat perquè els mateixos querellants han reconegut que el govern espanyol pot atorgar indults parcials o totals als condemnats per tribunals penals

Agències 23/09/2021
Pla obert dels presos indultats durant l'acte de rebuda al Parlament de Catalunya. Imatge del 28 de juny del 2021

El Tribunal Suprem ha inadmès una querella contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i l’exministre de Justícia Juan Carlos Campo pels indults als líders independentistes. La sala penal ha rebutjat la denúncia del partit Dreta Liberal Espanyola i descarta que la concessió de la mesura de gràcia sigui prevaricació. D’aquesta manera, l’organització política ha fet el ridícul, ja que ha presentat una querella, que no ha prosperat, ja que formalment era relativament fàcil desmuntar-la, en tant que el govern espanyol té entre les seves funcions la competència de presentar indults parcials o totals.

“S’ha exercit per qui és competent el dret de gràcia previst legalment, sense que per això es pugui afirmar la seva injustícia o arbitrarietat”, diu en una interlocutòria, que apunta que “el mateix querellant reconeix la legitimitat del govern per atorgar indults totals o parcials als condemnats per tribunals penals, i que s’han complert els tràmits del preceptiu informe del tribunal sentenciador i de fiscalia”.

“No s’ofereix per part del querellant el mínim anàlisi dels elements del tipus l’aplicació de la qual invoca”, conclou la interlocutòria avançada pel Diario.es de la qual ha estat ponent la magistrada Susana Polo. Segons Dreta Liberal Espanyola, els indults van ser “moneda de canvi als grups independentistes catalans” i van ser concedits “en frau de llei”. No obstant això, no han pogut presentar evidències suficients que demostressin les seves afirmacions i per aquest motiu no s’ha admès a tràmit la querella. La sala penal conclou que serà per la via contenciosa-administrativa, i no per la penal, que es comprovarà si la concessió dels indults s’ha dictat conforme a la legalitat.

La interlocutòria remarca que sobre les raons que motiven la concessió de l’indult “no cap control jurisdiccional de cap mena”, sinó que la revisió consisteix a verificar si guarden “la necessària coherència amb els fets que constitueixen el seu suport fàctic”. L’organització política ha quedat desemmascarada, ja que afirma que cerca “el benefici col·lectiu”, però en canvi presenta querelles perquè els presos polítics indultats tornin a presó. Així evidencia que l’entitat presenta querelles que no tenen les condicions formals per prosperar, però que sí que els permeten fer titulars grandiloqüents, que després acaben en no res.