Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Dos anys i mig de presó i 80.000 euros d’indemnització per robar patrimoni històric

Vendre una obra històrica sense un justificant de lícita propietat pot ser un delicte

|

- Publicitat -

El Jutjat Penal 1 de Lleida ha condemnat a un veí d’Alfarràs (Lleida) a dos anys i mig de presó per un delicte continuat contra el patrimoni històric per espoliar monedes antigues de jaciments arqueològics de Lleida per després vendre-les per internet.

La sentència, a la que ha tingut accés Europa Press, el condemna també a indemnitzar a la Generalitat amb 80.000 euros “pels danys causats en els jaciments i les peces indegudament extretes”.

Publicitat

Els Mossos d’Esquadra, que el van detenir el 14 de desembre de 2015 i li imputaren un delicte contra el patrimoni històric, asseguraren llavors que havia començat a vendre els objecte el 2004 i que, des de llavors, havia realitzat més de 400 transaccions, a través d’una coneguda pàgina web de subhastes de medalles i monedes, algunes amb valor superior als 1.800 euros.

El 14 de desembre agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Patrimoni Històric (UCPH), adscrita a la Divisió d’Investigació Criminal, van detenir un home de nacionalitat espanyola, de 57 anys i veí d’Alfarràs, com a presumpte autor d’un delicte contra el patrimoni històric per espoli de jaciments arqueològics.

Una investigació de la Unitat de Central del Patrimoni Històric

El 14 de desembre de 2015, els Mossos d’Esquadra van detenir a Alfarràs a un home de 57 anys. Des de feia uns mesos, els Mossos d’Esquadra havien detectat un augment de denúncies per l’espoli de jaciments arqueològics i d’altres zones protegides, principalment concentrades a la zona del Segrià.

La UCPH va iniciar una investigació fruit de la qual, mitjançant el control de les vendes en línia d’objectes que pertanyen al patrimoni cultural català, es va localitzar una persona que oferia multitud de monedes antigues i d’un valor econòmic considerable a través d’una coneguda pàgina de subhastes en línia.

Els investigadors van poder constatar que el venedor operava des d’Alfarràs (Lleida) i que va començar a vendre per internet aquest tipus d’objectes el 2004. Des d’aquesta data havia fet més de 400 transaccions possiblement il·lícites de material numismàtic, medalles i objectes similars. Principalment es tractava de monedes de l’època dels ibers, algunes de les quals eren molt exclusives i d’un valor econòmic elevat amb un preu de sortida en subhasta de 1.800 €.

Et pot interessar  Catorze organitzacions i entitats lleidatanes signen un manifest per una cultura crítica i en català per Sant Jordi

Al llistat d’objectes que tenia a la venda hi havia un Tritetartemorion de Iltirta, una moneda que no es troba catalogada i seria inèdita, fet que reflecteix la gravetat de l’il.lícit, ja que més enllà del valor econòmic de la moneda en si, la pèrdua d’aquestes peces suposa un greuge irreparable en l’àmbit cultural i històric.

Els agents van poder constatar que tot aquest material l’aconseguia mitjançant excavacions il·lícites en zones especialment protegides pel seu patrimoni arqueològic properes al seu domicili. En fer les excavacions al subsòl s’ajudava d’un detector de metalls per localitzar les monedes, les quals extreia amb una aixada.

Els consells de la UCPH

En declaracions a La República, els Mossos d’Esquadra expliquen com a través de la seva unitat de Patrimoni Històric, investiguen la compravenda de material històric que no té un propietari clar. D’aquesta manera representats del cos avisen que hom sempre ha de justificar la propietat de les seves antiguitats. Per evitar estafes, o compravendes il·legals els Mossos sempre exigeixen que el propietari venedor identifica la peça amb el corresponent justificant.

D’altra banda, demanen que sempre que es trobi una antiguitat hom ho posi en coneixement de les autoritats. L’administració serà l’encarregada de determinar si l’antiguitat en qüestió ha d’estar en un museu, així com també si s’ha de compensar al ciutadà per la troballa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut