Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Dolors Gibert i Carles B. Gorbs internacionalitzen el conflicte entre Catalunya i Espanya a través de la fotografia i el periodisme

Avui, dilluns 20 d’agost, a les 18 hores es presenta a la Universitat Catalana d’Estiu l’exposició i el llibre La revolta de les urnes una proposta de la fotògrafa Dolors […]

Joan Vila i Boix 20/08/2018
Dolors Gibert

Avui, dilluns 20 d’agost, a les 18 hores es presenta a la Universitat Catalana d’Estiu l’exposició i el llibre La revolta de les urnes una proposta de la fotògrafa Dolors Gibert i el periodista Carles B. Gorbs. A la presentació hi intervindrà Anna Arqué, de l’equip rector de l’UCE i portaveu de l’ICEC (International Commission of European Citizens).

El documental fotogràfic i escrit inicia avui un recorregut per diferents ciutats europees com ara Perpinyà o Brussel·les, que ja han confirmat la seva participació en el projecte. A banda de les exposicions, s’organitzaran conferències i xerrades per tal de donar a conèixer els fets que han ocorregut a Catalunya els últims anys. Aquesta iniciativa compta amb el suport i col·laboració de les principals entitats socials i culturals de Catalunya, i també de diversos col·lectius, associacions, sindicats i institucions.

El reportatge mostra els diferents estadis del procés: de les votacions del 2009 a Arenys de Munt fins a l’actualitat. El projecte intenta mostrar una revolta pacífica que vol guanyar una societat més democràtica i socialment justa.

Carles B. Gorbs explica a La República com va començar el projecte: “vam comprovar que molts periodistes en lloc d’informar presentaven una visió esbiaixada del procés. Per això vam considerar que calia portar arreu del món documentació fotogràfica, escrita i filmada. Volem que es parli sobre el conflicte a partir de l’exposició en diferents ciutats del món”.

Al llarg dels pròxims mesos l’exposició arribarà a diferents ciutats. Gorbs confirmar que la pròxima parada serà Perpinyà. Després l’exposició anirà a Lieja, Brussel·les (al parlament flamenc) i a Anvers. D’altra banda s’han interessat pel projecte ciutats com Munic, Amsterdam, Venècia o Sant Sebastià.

Dolors Gibert, fotògrafa del projecte ens parla de les dues instantànies que més l’han commogut al llarg d’aquests anys. El primer d’octubre i el 27. Per Gibert l’1-O va ser: “el dia que ens va fer veure que hi havia quelcom molt fort. Veure la gent sagnant i ferida. No tinc paraules…”. I també el dia 27-O. “El dia que es va declarar la República; veure la gent amb els ulls plorosos d’alegria, d’emoció, no ho podia plasmar en fotografies. Aquell dia vam bategar tots junts”.

Aquesta exposició es pot sumar a la cada vegada més llarga llista d’iniciatives artístiques en pros de la causa republicana. Una llista que podria començar amb el projecte d’Art i Futur, comissariat per Bernat Puigdollers el 2014. I que continua amb l’exposició a Brussel·les: 155 urnes per la llibertat, inaugurada aquest juny