Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Dolors Gibert i Carles B. Gorbs internacionalitzen el conflicte entre Catalunya i Espanya a través de la fotografia i el periodisme

La fotògrafa i el periodista empordanesos presenten avui a Prada de Conflent una exposició i documental que il•lustra 10 anys de conflicte entre Catalunya i Espanya amb més de 80.000 fotografies.

|

- Publicitat -

Avui, dilluns 20 d’agost, a les 18 hores es presenta a la Universitat Catalana d’Estiu l’exposició i el llibre La revolta de les urnes una proposta de la fotògrafa Dolors Gibert i el periodista Carles B. Gorbs. A la presentació hi intervindrà Anna Arqué, de l’equip rector de l’UCE i portaveu de l’ICEC (International Commission of European Citizens).

El documental fotogràfic i escrit inicia avui un recorregut per diferents ciutats europees com ara Perpinyà o Brussel·les, que ja han confirmat la seva participació en el projecte. A banda de les exposicions, s’organitzaran conferències i xerrades per tal de donar a conèixer els fets que han ocorregut a Catalunya els últims anys. Aquesta iniciativa compta amb el suport i col·laboració de les principals entitats socials i culturals de Catalunya, i també de diversos col·lectius, associacions, sindicats i institucions.

Publicitat

El reportatge mostra els diferents estadis del procés: de les votacions del 2009 a Arenys de Munt fins a l’actualitat. El projecte intenta mostrar una revolta pacífica que vol guanyar una societat més democràtica i socialment justa.

Carles B. Gorbs explica a La República com va començar el projecte: “vam comprovar que molts periodistes en lloc d’informar presentaven una visió esbiaixada del procés. Per això vam considerar que calia portar arreu del món documentació fotogràfica, escrita i filmada. Volem que es parli sobre el conflicte a partir de l’exposició en diferents ciutats del món”.

Al llarg dels pròxims mesos l’exposició arribarà a diferents ciutats. Gorbs confirmar que la pròxima parada serà Perpinyà. Després l’exposició anirà a Lieja, Brussel·les (al parlament flamenc) i a Anvers. D’altra banda s’han interessat pel projecte ciutats com Munic, Amsterdam, Venècia o Sant Sebastià.

Dolors Gibert, fotògrafa del projecte ens parla de les dues instantànies que més l’han commogut al llarg d’aquests anys. El primer d’octubre i el 27. Per Gibert l’1-O va ser: “el dia que ens va fer veure que hi havia quelcom molt fort. Veure la gent sagnant i ferida. No tinc paraules…”. I també el dia 27-O. “El dia que es va declarar la República; veure la gent amb els ulls plorosos d’alegria, d’emoció, no ho podia plasmar en fotografies. Aquell dia vam bategar tots junts”.

Et pot interessar  ERC celebra l'ajornament del judici per l'1-O però reclama l'aplicació de l'amnistia a Jové, Garriga i Salvadó

Aquesta exposició es pot sumar a la cada vegada més llarga llista d’iniciatives artístiques en pros de la causa republicana. Una llista que podria començar amb el projecte d’Art i Futur, comissariat per Bernat Puigdollers el 2014. I que continua amb l’exposició a Brussel·les: 155 urnes per la llibertat, inaugurada aquest juny

Publicitat

Opinió

Minut a Minut