Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

Divisió a l’Orfeó Català a l’hora d’acceptar la censura

Ahir en aquesta mateixa capçalera informaven que l’Orfeó català iniciaria una gira per la Xina, que contribuiria a la internacionalització de la cultura catalana. Els cantants havien d’actuar al Festival […]

Joan Vila i Boix 23/10/2018
Fotografia de la família coral de l'Orfeó Català i del Palau, amb Simon Halsey al capdavant / ACN

Ahir en aquesta mateixa capçalera informaven que l’Orfeó català iniciaria una gira per la Xina, que contribuiria a la internacionalització de la cultura catalana. Els cantants havien d’actuar al Festival Internacional d’Arts de Xangai, però una part d’ells s’ha negat a fer-ho.

El govern xinès, però, ha prohibit a la coral cantar el Cant de la Senyera i el Rèquiem de Brahms. El primer per la seva connotació política. El segon per la seva desviació religiosa. D’altra banda, l’Orfeó ha estat obligat a signar un document on es comprometen a no fer declaracions polítiques que puguin ferir la sensibilitat del règim. En aquest sentit les autoritats xineses han especificat que els coralistes no poden portar el llaç groc.

Aquests fets han portat a una gran part del cor a no participar en la gira. Tot i que han viatjat els suficients cantants a la Xina per a poder realitzar la gira, els que no hi ha participat entenen que les exigències xineses són censura.