Dilluns, 5 de desembre de 2022 - Edició 1593
La República

Demanen 58 anys de presó i 40.000 euros als Onze de la Subdelegació de Lleida per solidaritzar-se amb Puigdemont

A la concentració de suport s’han sentit crits reclamant l’absolució dels encausats, entre els quals es troba Pablo Hasél, que ha sortit per primer cop de la presó

Redacció 23/11/2022
Els 11 acusats per la protesta a la subdelegació del 25 de març de 2018, a l'inici del judici a l'Audiència de Lleida Data de publicació: dimecres 23 de novembre del 2022, 11:21 Localització: Lleida Autor: Laura Cortés

Arrenca el judici polític contra els 11 acusats, entre ells Pablo Hasél, per la protesta del 25 de març de 2018 davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida contra la detenció de Carles Puigdemont. Els encausats, que són coneguts pel nom els Onze de la Subdelegació de Lleida estan acusats de desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions i s’enfronten a 58 anys de presó i 40.000 euros de multa conjuntament.

A l’inici de la vista celebrada a l’Audiència de Lleida, tant la fiscalia com l’Advocacia de l’Estat han arribat a un acord per rebaixar la pena a 4 dels encausats, dels 5 anys i 3 mesos de presó fins als 9 mesos, perquè han reconegut els fets. Davant els jutjats, s’han concentrat un grup de persones per acompanyar els acusats fins als jutjats amb crits demanant la seva absolució així com la llibertat de Pablo Hasél, que és pres al Centre Penitenciari de Ponent des de fa més d’un any.

“Calia ser al carrer”

Abans de començar el judici, un dels onze acusats, Àxel Albendea, ha assenyalat que “és un judici polític on no jutgen a onze persones sinó a la voluntat de tot un poble perquè aquells dies calia ser al carrer”. “La campanya de solidaritat ens ha donat molta força i entrarem i sortirem amb el cap ben alt i amb les idees intactes perquè no pactem amb un estat feixista”, ha exposat. Albendea considera que “les proves que presenta la Guàrdia Civil, amb la complicitat dels Mossos, els domassos d’Òmnium els llaços grocs de l’ANC, són falses”.

Josep Bustos, portaveu de la Plataforma Antirepressiva de Ponent, ha dit que no confien “en aquesta justícia”, ja que estan convençuts que “els represaliats entren al judici amb una condemna ja decidida”. “Evitar la condemna depèn de la solidaritat als carrers”, ha afirmat.

Presència d’Òmnium

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, que s’ha desplaçat a Lleida per donar suport als acusats, n’ha demanat l’absolució i la llibertat de Hasél. “Hi ha un degoteig sistemàtic d’una repressió que no cessa, que ja suma més de 4.200 represaliats, perquè agafem por, deixem de defensar els nostres drets i abandonem els nostres objectius polítics”, ha afirmat Antich.

“No ho tolerarem ni ho permetrem i allí on l’estat espanyol actua per trencar vincles, per trencar l’organització i per desarmar la solidaritat antirepressiva de la societat civil organitzada, demostren que continuarem teixint vincles encara més forts, organitzant-nos i enfortir la lluita repressiva arreu”, ha afegit el president d’Òmnium.