Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Deliveroo deixa d’operar a Catalunya abans que s’apliqui la llei Rider

L’empresa britànica d’entrega de menjar ràpid, pocs dies abans que s’apliqui la legislació que amenaçava el seu model de negoci ha comunicat que volia “centrar les inversions i els recursos” en altres mercats

Redacció
Redacció 31/07/2021

L’empresa britànica d’entrega de menjar ràpid el divendres 30 de juliol va prendre la decisió de deixar d’operar a Catalunya. El motiu que va ocasionar que decidís finalitzar la seva activitat econòmica és l’aplicació de la llei Rider que posava en perill el seu model de negoci. Amb aquesta legislació es respectaven els drets mínims als treballadors, atès que part de les despeses d’IRPF les hauria d’assumir Deliveroo, en comptes del treballador, que tenia un contracte d’autònom.

La llei Rider s’aplicarà amb la finalitat d’evitar que hi hagi contractes laborals de fals autònom que precaritzen els contractes dels repartidors de menjar ràpid. Comissions Obreres (CCOO) és el sindicat que va assessorar els treballadors amb l’aplicació dels Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) el 2020 i s’ha posat a disposició dels treballadors, ja que un dels escenaris que pot succeir és que l’empresa britànica opti per un procediment d’acomiadament col·lectiu.

Aquesta decisió, podria haver-se gestat des de la decisió del Tribunal Supremo em què es va considerar que els treballadors de Deliveroo eren falsos autònoms i que per tant l’empresa se n’hauria de responsabilitzar. Un dels aspectes més controvertits ha estat la inconsistència de les declaracions del seu fundador, William Shu, que a inicis d’any va dir que “aquest és el principi d’un emocionant viatge en un mercat d’entrega a domicili de menjar encara incipient, en ràpid creixement i ple d’oportunitats”, ja que la pandèmia havia intensificat els serveis de menjar per emportar. A fi de justificar la decisió de l’empresa ha explicat la proposta de posar fi a les operacions “reflectia la intenció de centrar les inversions els recursos en altres mercats”. Aquest fet ha causat molta polèmica, precisament, per la sortida amb pocs dies de marge de l’entrada en vigència de la Llei Rider.