Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

Degotall d’actes sobre el 8M malgrat les restriccions i prohibicions

|

- Publicitat -

Diverses manifestacions i concentracions s’estan produint a l’entorn de la commemoració del dia de la dona treballadora, el 8 de març i, un cop més la ultradreta hi apareix per tergiversar-ne la reivindicació. Així, a la plaça del Sol, a Madrid, una dona ha hagut de ser atesa pel Samur després de l’enfrontament amb seguidors d’ultradreta. Tot i la prohibició de manifestar-se, centenars de persones s’hi han concentrat aquest dilluns al migdia, convocades el Sindicat d’Estudiants i Lliures i Combatives, que ha denunciat “criminalització del moviment feminista”.

TARRAGONA
La Plataforma 8M del Camp de Tarragona ha suspès l’acte previst per a aquest dilluns amb motiu del Dia Internacional de les Dones. El col·lectiu havia de fer una ‘performance’ a la plaça Corsini però l’han desconvocada després que els Mossos han identificat disset dels seus integrants. Segons el cos policial, la raó és que investiguen l’origen d’unes pintades a la seu de Vox a Tarragona que s’haurien fet al matí. Paral·lelament, a la plaça de la Font una trentena de joves convocats pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han cridat consignes feministes. El col·lectiu feminista Cau de Llunes de Tarragona ha fet un comunicat a través de Twitter en el qual ha apuntat que les identificacions s’han fet “de forma injustificada i sense cap legitimitat” i que tenien vincle amb els actes vandàlics a la seu del partit d’ultradreta. Vox, també en un tweet, ha apuntat que “un grup de ‘feminazis’ eleven la seva ira i ataquen la nostra seu a Tarragona”. Tot i haver suspès l’acte previst inicialment, els integrants del col·lectiu han acabat cremant fotos del rei Felip VI i han assegurat que no faran “ni un pas enrere contra el feixisme”.

Publicitat

VIC
Els carrers de Vic s’han omplert aquest dilluns, Dia de la Dona, de clams feministes per denunciar que la pandèmia ha agreujat encara més les desigualtats. El tret de sortida ha estat un esmorzar popular i seguidament, a la plaça de la Catedral, el Comitè 8-M Osona-Lluçanès ha iniciat una cercavila. La primera parada ha estat una actuació teatralitzada per visualitzar els “impactes” de la covid-19 en la dona i les diferents etapes de la vida, com ara les càrregues familiars i la cura de persones grans. Unes 150 persones han assistit a l’acte que ha durat uns deu minuts i després han continuat per la ciutat per seguir amb la cercavila reivindicativa. “Visca la lluita feminista” són alguns dels clams que s’han sentit durant el recorregut.

Et pot interessar  El PSC fixa una àrea metropolitana, una xarxa de tramvia i el Hard Rock com a prioritats a les comarques de Tarragona

Una treballadora sanitària, una dona carregada de les tasques familiars, una dona amb por per sortir al carrer i una àvia d’una residència eren les protagonistes de l’espectacle que s’ha fet a la plaça de la Catedral de Vic per reflexionar sobre l'”impacte” que la covid-19 té sobre les dones. Ha durat uns cinc minuts i comptava també amb una solista i una guitarrista interpretant una cançó amb lletra reivindicativa de fons. Aquest ha estat l’inici d’una cercavila que ha tingut diferents parades a la ciutat. En total, hi havia quatre eixos principals, com ara violència, salut, anticapitalisme i dona treballadora.

Les assistents a l’acte també duien cartells amb missatges com ara ‘Sense les dones no hi ha revolució’ o ‘La dona és la vida’ i han cantat proclames com ‘Visca la lluita feminista’. Una de les membres del Comitè 8-M, Anna Carrera, ha subratllat que la pandèmia ha agreujat encara més les desigualtat entre homes i dones i que aquest any calia sortir un cop més al carrer per representar també aquelles dones que no ho poden fer. “És un any de noves lluites, agreujades per les situacions de violències masclistes a les cases” arran del confinament, ha remarcat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut