Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Davant una pandèmia com la Covid_19, les enquestes només serveixen per provocar errors en les estratègies dels partits

|

- Publicitat -

Cal recordar la crisi que pateix l’empresa que edita EL Periódico que ha gestionar una ERTO sense acord amb els treballadors però inverteix en enquestes

ERC guanyaria les eleccions al Parlament amb 40-41 diputats mentre que JxCat i PSC empatarien en segona posició amb una forquilla de 25-26, segons l’enquesta de GESOP que pública ‘El Periódico’. La majoria independentista passaria dels 70 diputats actuals a 73-75 tenint en compte que la CUP doblaria resultats obtenint 8 diputats. El PPC també dobla escons fins als 8 mentre que Cs en perdria la meitat, passant dels 36 actuals a 17-18. Per la seva banda, JxCat en perdria entre 9 i 8. Pel que fa als comuns es mantindrien igual amb 8 i Vox entraria al Parlament amb 4. Així doncs, ERC podria sumar majoria amb JxCat i la CUP però també amb PSC i comuns.

Publicitat

La majoria independentista s’ampliaria a 73-75 escons, però sorprenentment no arriben al 50% dels vots i els republicans també sumarien amb PSC i comuns

L’enquesta s’ha elaborat a partir de 1.455 entrevistes des del 29 d’abril al 8 de maig. ERC i JxCat sumarien un màxim de 67 diputats, per tant, es quedarien a un de la majoria absoluta i dependrien una altra vegada de la CUP per reeditar una majoria absoluta independentista. D’altra banda, una suma d’ERC amb PSC i comuns obtindria una forquilla d’entre 73 i 76 escons, superant els 68 que marca la majoria absoluta.

Pel que fa al percentatge de vots dels partits independentistes ERC (25,2%), JxCat (16,8%) i la CUP (6,1%) sumarien el 48,1%.

Cs és el partit que sortiria més malparat de les eleccions, perdent fins a 18 escons i passant del partit més votat a Catalunya a la quarta posició. Just darrera hi ha un triple empat tècnic de comuns, CUP i PPC amb una forquilla d’entre 7 i 8 escons. I Vox entraria a la cambra catalana sense tenir grup parlamentari amb 4 diputats.

Els 18 diputats que perd Cs superen els 8 que sumen el creixement del PPC i la irrupció de Vox, així doncs, part dels vots que van ser per a Cs en les darreres eleccions ara anirien a parar al PSC.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut