Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Cs insisteix a aplicar el 155 a Catalunya: “No cal esperar que es cometi l’assassinat per detenir l’assassí”

Critica que la Generalitat tingui les competències en educació i els Mossos

Agències 03/08/2019
José Manuel Villegas, secretari general de Ciudadanos / Flickr

El secretari general de Ciudadanos, José Manuel Villegas, considera que actualment “es donen les circumstàncies” per tornar a aplicar l’article 155 de la Constitució a Catalunya perquè el govern de Quim Torra està gestionant algunes competències de manera “injusta” i perquè, al seu judici, no cal esperar al fet que es repeteixi l'”assassinat” i ja existeix el risc que l’independentisme reactivi el procés.

“Nosaltres creiem que es donen les circumstàncies del 155”, ha afirmat en una entrevista amb Europa Press, després de recordar que el seu partit va advocar per mantenir aquesta mesura després que es formés el nou executiu català presidit per Torra al juny de 2018. “Ja vam dir que no l’haguéssim deixat d’aplicar. Al final, el PSOE i el PP es van posar d’acord per aixecar el 155, però les raons per aplicar-lo segueixen aquí. La prova que hi ha competències que s’apliquen de manera injusta és la prova que cal aplicar el 155”, ha manifestat.

Aquesta gestió “enganyosa” de les competències es dona, segons ell, en l’àmbit de l’educació, ja que “als patis dels col·legis espíen els nens” per veure si parlen en castellà o en català (en referència al mètode d’estudi usat en un treball de Plataforma per la Llengua i més que comú en la sociologia) , i també amb els Mossos d’Esquadra, un institut armat que la Generalitat “manega com vol”, i amb l’activitat de les ambaixades catalanes a l’estranger.

Igualment, Villegas ha criticat l’actuació del Govern català en política penitenciària, donant per fet les sentències condemnatòries del judici pel procés i avisant que els presos polítics podrien obtenir beneficis similars als de l’ex secretari general de Convergència (CDC) Oriol Pujol. El fill de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va obtenir el tercer grau només dos mesos i mig després d’haver ingressat a la presó, on complia una condemna de dos anys i mig per delictes de corrupció.

No és necessari recuperar competències 

El secretari general de Cs creu que això no se soluciona fent que l’executiu central recuperi les competències en matèria penitenciària a Catalunya, perquè les altres competències seguirien estant “en mans dels qui no volen complir la Constitució i l’Estatut d’Autonomia”. “Jo crec que l’anomalia en aquest cas no és que les competències estiguin transferides, sinó que hi hagi un Govern de la Generalitat en el qual manen els colpistes, manen els qui volen saltar-se la llei. Per això nosaltres hem defensat l’aplicació del 155”, ha explicat.

A més, Villegas ha esgrimit un altre argument per defensar que es recorri ja mateix a l’article 155 de la Constitució, que va ser activat pel Senat el 2017 perquè el Govern central assumís les competències de la Generalitat després del referèndum de l’1 d’octubre i la posterior declaració unilateral d’independència. Segons ha assenyalat, els qui governen Catalunya actualment han advertit que “ho tornaran fer” -encara que no han precisat exactament què- i, per tant, “aquest risc està aquí damunt la taula”. “Estan dient que si l’Estat de Dret emet unes sentències condemnatòries amb els colpistes, reaccionaran, intenten fer xantatge a l’Estat de Dret”, ha afegit.

El dirigent de Ciudadanos sosté que “no cal esperar que es cometi l’assassinat per detenir l’assassí”. “Quan l’està preparant, quan l’està anunciant, quan està dient ‘ho faré, el mataré’, doncs és suficient per actuar”, ha afirmat, indicant que si es pot seguir aquest criteri en Dret Penal, amb més raó es pot emprar per aplicar un article de la Constitució “enfront d’un incompliment d’un polític exercint el seu càrrec”. A més, ha assenyalat que Cs està d’acord amb les dues sentències del Tribunal Constitucional del passat 5 de juliol que van avalar l’aplicació que es va fer del 155, en el sentit que “cal aplicar-lo mentre es donin les circumstàncies que l’han motivat”.

No obstant això, el TC va precisar també que aquest és un procediment “excepcional”, que s’utilitza quan no existeixen altres vies per fer que un govern autonòmic compleixi la llei, i que la seva aplicació ha de ser “temporal”, mentre que Cs volia que fos indefinida, fins que Torra es comprometés a respectar la llei i les sentències judicials.

Espera que l’independentisme perdi suport social 

D’altra banda, sobre l’aparent divisió entre els diferents partits i entitats independentistes, Villegas ha lamentat que, “per desgràcia”, el PdeCAT i ERC estan d’acord en el tema fonamental, que és “trencar Espanya i portar Catalunya a la secessió”.

En aquest context, ha recordat que el missatge que el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va transmetre al president del Govern en funcions la setmana passada al debat d’investidura va ser “dona’t pressa, que quan arribi la sentència ens haurem de posar durs un altre cop amb Espanya”. “No s’amaguen”, ha conclòs. Per això, ha restat importància al que passi a les cúpules de les formacions sobiranistes que, en la seva opinió, “seguiran sent sempre separatistes”, encara que unes “vulguin la independència ara” i unes altres “en cinc anys”.

L'”esperança” és que “aquest xocar-se contra el mur de la democràcia i de l’Estat de Dret faci que les files del separatisme a Catalunya vagin perdent gent”, que se n’adonin que “no només no és desitjable la secessió, sinó que és impossible”, i que si s’intenta aconseguir incomplint la llei, això té conseqüències. “Jo espero que en veure’s en aquest atzucac, en veure que això que els havien explicat del viatge a Ítaca, en el qual tot eren avantatges i tots guanyarien diners, que serien més rics i seguirien a la Unió Europea, en adonar-se de totes les mentides que els havien dit faci que es vagin despenjant catalans d’aquestes propostes independentistes”, ha afirmat.

Expectatives electorals de Cs

El número dos de Cs confia que per a les properes eleccions catalanes els partits independentistes hagin perdut força i que la formació taronja torni a guanyar els comicis i, aquesta vegada sí, pugui sumar una majoria parlamentària que els permeti governar.

Pel que fa a les enquestes que pronostiquen que Cs no només no seria el vencedor, sinó que quedaria en quarta posició, Villegas els ha restat credibilitat. Ha assenyalat que “el Tezanos català, el CIS de Torra” -el Centre d’Estudis d’Opinió català-, ja els donava un resultat semblat abans dels comicis de 2017 i després els van guanyar. “És clar que mai cal confiar-se”, però “estem treballant molt dur a Catalunya i seguim sent la referència d’aquells que volen ser seguir sent catalans, espanyols i europeus”, ha assegurat.