Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

Crònica en primera persona d’un periodista català en l’ofensiva de Rússia contra Ucraïna

|

- Publicitat -

La guerra ha començat. La invasió d’Ucraïna és tangible. A mig matí, a les 5:30h d’hora ucraïnesa (4:40h hora catalana) Rússia llança el primer atac. Ho fa en múltiples fronts i amb una varietat d’armament important.

Publicitat

El periodista especialitzat en conflictes internacionals, Lluís Caelles, fa un relat en primera persona respecte a la vivència del conflicte. Explica que després de mitja hora de l’esclat, es dirigeixen al centre de Kíev (capital d’Ucraïna), a tocar de Maidan. Allà sentien moltes explosions, totes de fons: “De cop ressonen les sirenes de les alarmes antiaèries a tota la ciutat”. La tensió és cada vegada més sòlida.

Després dels sorolls, explica Caelles, arriben les primeres informacions les quals evidencien que Rússia ha llençat una ofensiva total: “una invasió a gran escala d’Ucraïna”, deixa palès el periodista en una piulada. Al cap de poca estona les sirenes deixen de sonar. “durant un parell d’hores més”, relata, però mentrestant arriben els sorolls de diversos vehicles aeris: “Sentim el brogit d’avions de combat volant baix, però no els veiem”.

Al cap de poques hores, el periodista reflecteix la configuració del mapa de la guerra. Els actors han pres les seves posicions: “Atac a centres de comandament aeris militars de l’aeroport de Kíev i dipòsit d’armes”. A més, “una columna de blindats entra des de la frontera amb Bielorússia, previ llançament de míssils a la frontera”. Posteriorment, arriben més tancs russos fins a la ciutat de Khàrkiv (la segona ciutat del país). D’altra banda, hi ha una ofensiva en diversos trams del front de guerra del Donbass. I, finalment, de forma paral·lela, hi ha la sortida de tropes des de Crimea.

Et pot interessar  Mor una cooperant catalana en l'atac a un comboi humanitari a Ucraïna

S’evidencia: l’ofensiva avança. Cada vegada és més gran. Les columnes de tancs van en direcció a la ciutat de Kherson i les explosions, continuant, sent cada vegada més intenses a la ciutat d’Odessa.

Tot i que, encara, les xifres són desdibuixades, se n’han posat algunes sobre la taula, segons apunta l’Exèrcit Ucraïnès: 40 militars morts a Kherson i 6 militars morts, 7 de ferits i 19 desapareguts a la zona d’Odessa. D’altra banda, un l’atac provocat per un míssil, destrueix un edifici residencial a Chuguev, a tocar de Kkhàrkiv. El periodista Caelles publica un vídeo on apareixen imatges explícites d’aquesta destrucció. Es desconeixen les víctimes civils.

La guerra només ha fet que començar. Tot i això, molts grups polítics emplacen la via diplomàtica amb “urgència”. A hores d’ara, és impossible conèixer el final d’una crisi humanitària.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió