Dilluns, 10 de maig de 2021 - Edició 1018
La República

Crítics d’ERC contesten un article de Tardà on insta a no “enganyar-nos a Matrix”

Demana eleccions com a resposta a la sentència de l’1-O i el Col·lectiu Primer d’octubre li recorda que “no ha de ser Marchena” qui les convoqui

Redacció
Redacció 02/09/2019
Joan Tardà, exdiputat d'ERC al Congrés / ACN

“Enfortir-nos a les urnes o enganyar-nos a Matrix”. Així ha titulat Joan Tardà un article publicat a ‘El Periódico’ en el qual demana eleccions a Catalunya com a resposta a la sentència pel judici de l’1-O. “Ni el Govern té prou capacitat per afrontar sol el repte titànic que exigeix una resolució democràtica del conflicte ni la resta d’actors polítics catalanistes poden defugir assumir les responsabilitats de lideratge compartit que els pertoca (cas de les independentistes CUP i els autodeterministes comuns) o mantenir-se encastellats en el no reconeixement de la imprescindibilitat d’establir una mesa de negociació basada en el principi de realitat (cas dels socialistes)”, escriu el republicà per a assegurar que “en les societats democràtiques les crisis es metabolitzen a través de les urnes”. “És evident que com abans Esquerra i JxCat consensuïn convocar la ciutadania a votar, abans els ciutadans es podran empoderar”, etziba.

Unes paraules a les quals el col·lectiu de militants d’ERC crítics amb les recents decisions de la direcció, el Col·lectiu Primer d’octubre, ha reaccionat via Twitter. “Els catalans ja ens vam empoderar l’1 d’octubre, moment fundacional de la República catalana tal com diu la Ponència Política d’ERC. Ara cal que els polítics portin a terme el mandat. No ha de ser Marchena qui convoqui eleccions a Catalunya!”, han reclamat.


En el seu article, Tardà es pregunta que “si la sentència del Suprem obligarà a qualsevol ciutadà a reflexionar sobre l’absurditat de la repressió i sobre quina ha de ser la seva resposta mobilitzadora, quin sentit té que a aquesta mateixa persona se li impedeixi, alhora i en paral·lel, traslladar a les urnes el producte de la seva reflexió?”. I és que, segons ell, unes eleccions com a resposta a la sentència suposarien “una probable superació” del 50% de vots independentistes i seria possible un Govern que reunís les quatre forces polítiques (Junts, Comuns, CUP i ERC) “que representen la voluntat majoritària existent a Catalunya, és a dir la favorable a un referèndum per tal de fer possible una negociació amb l’Estat”. “I de retruc, doncs, una crida a la responsabilitat col·laborativa del PSC”, diu.

Diàleg sense exigir un referèndum

D’altra banda, al text, el republicà assegura que així com el PSC fa el plantejament “legítim però carregat de contradiccions” que no negociarà amb l’independentisme si abans no es renuncia a la desobediència, d’igual manera creuria inadequat que “ERC afirmés que no dialogarà amb Sánchez fins que no accepti, d’entrada, el referèndum d’autodeterminació”. En aquest sentit, ha conclòs que “si el futur Govern espanyol no assumeix la necessitat de dialogar sobre el referèndum, haurà de mantenir-se en l’exercici de la repressió, la qual cosa és sinònim de derrota, perquè la democràcia restarà sota mínims” i ha instat l’independentisme a “encarar amb força el primer nivell de confrontació democràtica amb l’Estat, és a dir, conquerir aquest escenari de negociació”.