Divendres, 4 de desembre de 2020 - Edició 862
La República

Cremar l’escultura del Borbó és un acte de llibertat d’expressió

El diputat del PDeCAT, Jordi Xuclà ha emmarcat en “l’àmbit de la llibertat d’expressió” la crema del ninot de Felip VI dels artistes Santiago Sierra i Eugenio Merino, que s’exposa […]

Redacció
Redacció 27/02/2019
La polèmica escultura d'ARCO

El diputat del PDeCAT, Jordi Xuclà ha emmarcat en “l’àmbit de la llibertat d’expressió” la crema del ninot de Felip VI dels artistes Santiago Sierra i Eugenio Merino, que s’exposa a la fira d’art contemporani ARCO de Madrid. “Hi ha jurisprudència de la Cort Europea de Drets Humans que diu que clarament, en teoria i no parlo del cas concret, està en l’àmbit de la llibertat d’expressió”, ha dit Xuclà aquest dimecres en declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats. Tanmateix, el diputat del PDeCAT ha dit que no té “cap passió per cremar res més enllà dels ninots a València d’aquí a poques setmanes”. La figura del monarca que ambdós artistes han portat a ARCO fa 4,5 metres d’alçada, es titula Ninot i es ven per 200.000 euros amb el compromís que la persona que l’adquireixi l’ha de cremar abans d’un any.

El passat març, el Tribunal Europeu dels Drets Humans va emetre una sentència en la qual aclaria si era delicte o no cremar fotos del rei d’Espanya. Una declaració publicada arran de la denúncia de dos joves gironins que foren condemnats el 2007 per cremar fotografies de Felip VI. La institució europea va resoldre que cremar instantànies del Borbó era un acte emparat per la llibertat d’expressió. Cosa que alguns activistes van celebrar, cremant més fotografies.

Relacionats