Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Cop d’Estat a Guinea

|

- Publicitat -

Un grup de militars ha detingut aquest diumenge el president de Guinea, Alpha Condé, en un intent de cop d’Estat que ja ha derivat en una declaració del supòsit líder colpista sobre la dissolució del Govern i el tancament de fronteres.

Els esdeveniments s’han precipitat des de primera hora, quan diversos mitjans locals s’han fer ressò de trets amb armes automàtiques de militars a Conakry i, en particular, al barri de Kaloum, un extrem peninsular de la ciutat que alberga importants edificis, com el palau presidencial.

Publicitat

Els accessos han quedat bloquejats, mentre els militars i fins i tot ambaixades estrangeres han exhortat els ciutadans a no sortir al carrer a l’espera que s’esclarís què estava passant. “Tothom és a casa i se senten trets cada vegada més forts”, ha declarat un veí de Kaloum, Mohamed Morgan, a l’agència de notícies Bloomberg.

Fonts que han citat l’emissora RFI i el portal Jeune Afrique han identificat als autors dels trets com a membres del Grup de Forces Especials, un organisme creat al 2018. El grup té al capdavant un antic legionari de les forces armades franceses, Mamady Doumbouya, a qui se l’ha vist ja en un vídeo difós a les xarxes socials.

En aquest vídeo, Doumbouya repassa una llista de greuges atribuïts a Condé i el seu partit, incloses activitats de corrupció i pobresa social, i anuncia que ha ordenat dissoldre les principals institucions i anul·lar l’actual Constitució. També proclama el tancament de fronteres.

Els colpistes difonen també imatges de Condé, a qui mostren assegut en una butaca i envoltat de militars per demostrar el seu suposat arrest, segons el portal Guineenews.

Les imatges contrasten amb la primera reacció del Govern guineà, que per boca del secretari general de la presidència, Naby Yusuf Kiridi Bangura, va voler defensar que “la situació està sota control”, segons l’agència de notícies Bloomberg.

El president Condé ja va patir al 2011 un altre intent colpista, tot i que les fonts citades per Jeune Afrique consideren que ara la situació és més greu.

La rebel·lió militar consumada aquest diumenge deriva de mesos de tensions polítiques en els quals Doumbouya ha provat que el seu grup guanyés més pes. Al maig ja es va arribar a especular el possible arrest d’aquest oficial.


Polèmica per a la reeleció

Condé, de 83 anys, va començar el seu tercer mandat al desembre del 2020, després de guanyar unes eleccions que l’oposició va considerar fraudulentes. La seva intenció de continuar al poder ja havia provocat un repunt de les tensions que es remunta al 2019 i que va acabar amb diversos morts.

L’actual mandatari va arribar al poder al 2010 després de dècades com a líder opositor sota la dictadura de Lansana Conté i, per optar a un tercer mandat, va fer un canvi en la Constitució.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut