Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Continua la polèmica al voltant del CoNCA

Amb una dècada d’existència a l’esquena, el CoNCA travessa un dels moments més complexos de la seva existència, amb un ple amb tots els consellers amb el mandat caducat. Durant […]

Redacció 08/02/2019
El president del CoNCA, Carles Duarte, a la seu del Consell / ACN

Amb una dècada d’existència a l’esquena, el CoNCA travessa un dels moments més complexos de la seva existència, amb un ple amb tots els consellers amb el mandat caducat. Durant els més de set anys al capdavant de la presidència, Carles Duarte ha vist com el pressupost passava de 15 MEUR a poc més d’un milió i ha hagut de fer front a alguns dels canvis més importants des de la seva fundació. Amb tot, defensa que el Consell “no ha deixat mai de fer la seva feina” tot i que ara es treballa amb una certa “incomoditat”. En una entrevista amb l’ACN, esgrimeix que el llegat de la institució confirma que “no és cap luxe”. “És una eina útil que és bo que continuï existint perquè aporta una mirada externa a la gestió quotidiana amb esperit transversal”, rebla Duarte.

La consellera de Cultura, Laura Borràs, va reiterar aquesta setmana des del Parlament el seu compromís a renovar els membres del CoNCA de manera “imminent” però, alhora, advertia que el problema de l’ens és “més profund i ve de més enrere”. El diputat socialista Rafel Bruguera li va respondre que es resistia “a creure” que l’estratègia del Govern fos que el Consell quedés “liquidat per inanició” i va anunciar la presentació d’una proposició de llei de lectura única per resoldre la seva provisionalitat. Per Duarte, aquest fet donaria molta tranquil·litat a l’ens.

En aquest context, Duarte no té “por” d’una eventual “anul·lació” del paper que representa el CoNCA perquè “no seria bo pel conjunt del sistema cultural del país”. “No hi ha risc de morir d’inanició, el Consell està estabilitzat. Ofereix una mirada transversal que és clau. La cultura no és patrimoni de ningú sinó una opció comuna”, argumenta.

Repensar el CoNCA

Per tot això, creu que no s’ha de veure amb mals ulls que es repensi la institució. “No hi veig cap problema, està bé que les institucions siguin reconsiderades permanentment respecte les seves funcions i els recursos que gestionen. No ho visc amb intranquil·litat”, precisa, alhora que creu que és un debat que els membres actuals de l’ens poden “enriquir” però que no han de pilotar perquè és responsabilitat del Parlament.

Com a repte de futur, creu que el CoNCA hauria d’aprofundir en la “interacció” amb els sectors culturals i aportar un “punt de distància” respecte el Departament de Cultura.