Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Continua el bloqueig a Hongria: Brussel·les considera que no ha complert amb les reformes en l’estat de dret

|

- Publicitat -

Hongria no rebrà els 5.800 milions d’euros del pla de recuperació que havia d’obtenir per part de la Comissió Europea. Tampoc podrà fer ús dels 7.500 milions del programa de cohesió, que quedaran congelats per ara. Així ho ha decidit la Comissió Europea una vegada ha arribat a la conclusió que Budapest no ha complert amb les reformes necessàries per millorar la situació de l’estat de dret. L’executiu europeu considera que no s’ha dut a terme la implementació “adequada” de les 17 mesures clau que havia fixat Brussel·les. El pacte era que Hongria les apliqués abans del 19 de novembre, cosa que no ha succeit i que ha fet que la Comissió hagi optat per mantenir el bloqueig al país.

Publicitat

A ulls de l’executiu europeu, la situació d’Hongria encara suposa “un risc” per al pressupost de la Unió Europea. És per això que s’havia demanat la implementació d’aquestes 17 mesures clau, per tal d’afrontar les principals deficiències detectades. Tal com va explicar fa una setmana el comissari de Justícia, Didier Reynders, aquestes deficiències tenen a veure en qüestions com la lluita contra la corrupció, les adjudicacions públiques o els conflictes d’interès.

El pressupost de 7.500 milions d’euros que la Comissió estava disposada a destinar al país equival al 65% de tres programes d’operacions. De moment, però, aquests diners no viatjaran cap a Hongria. Tal com ha manifestat el comissari Reynders, l’executiu europeu farà “un seguiment molt exhaustiu perquè Hongria implementi els canvis; són clau i s’han de complir tant sí com no per poder rebre la primera sol·licitud de pagament”.

Et pot interessar  Espanya se situa a la cua de la UE en percepció d'independència judicial

Tot i això, els els canvis que ha començat a mostrar el govern de Budapest no estan passant desaparcebuts i pel comissari de Pressupost i Administració, Johannes Hahn, el país “s’està movent en la direcció correcta“. Ha coincidit amb aquesta visió el el vicepresident executiu de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, qui ha expressat que creu que el compromís del país amb les reformes és “significatiu“. “El pla hongarès impulsarà la transició verda i digital, reforçarà l’economia i millorarà el funcionament del sistema judicial”, ha apuntat.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió