Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Condemnat un organisme públic espanyol per discriminació de gènere

El TC obliga l’INE a assignar una plaça a una dona que va ser descartada per a una feina per estar de baixa maternal

Redacció 13/10/2019
Una dona embarassada

El Tribunal Constitucional ha condemnat a l’Institut Nacional d’Estadística (INE) per discriminació de gènere i l’ha obligat a assignar una plaça a una dona que va ser descartada per a una feina per estar de baixa maternal. I és que, segons el tribunal, les circumstàncies de ser treballadora i mare la van col·locar en “clar desavantatge” i l’INE no li va oferir cap alternativa flexible perquè pogués accedir a l’ocupació.

En el procés de selecció (que va tenir lloc el 2015), l’aspirant va superar les proves d’accés per a una vacant d’auxiliar administrativa a l’INE i, segons recull la sentència, va quedar en primer lloc més de dos punts per davant de la segona aspirant. Va ser nomenada funcionària, però no va poder prendre possessió en aquell moment per trobar-se de baixa per maternitat després de donar a llum al juliol d’aquell any. Ella va manifestar “expressament que no renunciava a la plaça” i va sol·licitar la reserva del lloc de feina “fins al moment que es pogués incorporar”. Però l’agost de 2015, la secretaria general de l’INE li va comunicar que contractaria a una altra persona “que trobant-se en millor posició pugui realitzar la feina de manera immediata”.

L’afectada va demanar empara al Tribunal Constitucional després que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana revoqués una decisió prèvia d’un jutjat de València i li donés la raó a l’INE. Tampoc la Unitat d’Igualtat del Ministeri d’Hisenda, a qui es va dirigir en primer lloc, li va donar empara. Ara, el Constitucional assegura que l’INE està obligat a adoptar fórmules flexibles que impedeixin que la maternitat sigui un obstacle per a l’accés a l’ocupació i a oferir alternatives raonables a la situació específica de la maternitat, encara que no s’hagi formulat el contracte de treball.