Dijous, 13 de maig de 2021 - Edició 1022
La República

‘The New York Times’ fa enrojolar l’Estat espanyol dedicant un reportatge a Jordi Cuixart

El president d’Òmnium hi deixa clar que “no demanarà perdó i que ho tornaria a fer”

Redacció
Redacció 04/05/2021
Jordi Cuixart va fer un parlament davant de la seu nacional d'Òmnium. el dia de Sant Jordi.

Amb el títol “Un criminal o un màrtir? Un presoner planteja un dilema polític a Espanya” l’edició internacional del prestigiós ‘The New York Times’ dedica la portada a la situació del pres polític i president d’Òmnium Cultural. “Per les autoritats espanyoles, Cuixart és un perillós criminal, condemnat per sedició per haver encapçalat una manifestació, mentre ell i altres líders independentistes intentaven independitzar Catalunya. Tanmateix, per als seus partidaris, i a ulls de diversos estats estrangers, ell és un pres polític al cor d’Europa”, apunta el reportatge que signa Nicholas Casey.

La informació recorda que diverses organitzacions com Amnistia Internacional o Human Rights Watch, s’han pronunciat en contra de la sentència del Tribunal Suprem espanyol.  També es fa ressò del “maldecap diplomàtic” per a l’estat i al conjunt de la UE que representa que hi hagi presos com Jordi Cuixart “generant acusacions d’hipocresia contra una regió coneguda per exigir més llibertats democràtiques arreu del món”.

El diari defineix com a “draconiana” la condemna per sedició i assenyala que experts i juristes l’han posat en dubte. El periodista del New York Times destaca que tot i els dubtes jurídics dels delictes pels quals se’l va condemnar i el posicionaments d’organitzacions de drets humans denunciant el seu empresonament Cuixart continua compartint presó amb “amb traficants de droga i assassins”.

El més punyent són les declaracions del mateix Cuixart: “En algun moment Espanya haurà de reflexionar i preguntar-se què faran amb mi. Eliminar-me? No podran”. Deixa clar que no demanarà perdó i que “ho tornaria a fer”. El mateix Cuixart ha compartit el reportatge al seu perfil de Twitter.

El president Carles Puigdemont també ha compartit en un tuit l’entrevista conjuntament amb l’índex europeu d’atur juvenil que novament encapçala l’Estat espanyol. Puigdemont ho té clar: “Un mal dia per a l’unionisme espanyol. Incapaç de garantir futur per als joves i incapaç de garatir la democràcia i la llibertat”.