Dimecres, 21 d'abril de 2021 - Edició 1000
La República

Com es repartirà el fons de 16.000 milions anunciat per Sánchez a les comunitats autònomes?

Amb el repartiment del PIB, els diners invertits en la reconstrucció de Catalunya quedarien lluny del 4.000 milions que ha demanat Aragonès

Redacció
Redacció 02/05/2020
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa | ACN

El president del Gobierno, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que vol crear un “fons especial” per a la reconstrucció post-covid19 per a les comunitats autònomes dotat amb 16.000 milions d’euros. Sánchez ha dit que plantejarà la proposta als presidents autonòmics durant la reunió que tenen previst mantenir aquest diumenge. El president espanyol ha dit que els diners serien “no reemborsables” i que el seu objectiu és que cap comunitat autònoma “es quedi enrere”, independentment de la seva situació. L’anunci del líder socialista arriba després que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, demanés a l’Estat un “fons covid” amb transferències, i no préstecs, per a les autonomies, i reclamés 4.000 MEUR per a Catalunya.

A falta de saber com es repartiran aquest fons, la principal conclusió és que la xifra invertida en Catalunya quedaria lluny del que ha reclamat el vicepresident Aragonès: Segons el repartiment del PIB, en el millor dels casos, la xifra es quedaria en poc més de 3.000 milions, i si el repartiment fos per percentatge de població, el panorama encara és pitjor per Catalunya (amb un 16,31% de la població espanyola), que rebria uns 2.600 milions d’euros, si es té en compte el seu percentatge.

Pedro Sánchez ha assegurat que els 16.000 milions d’euros inclouran 10.000 milions per a cobrir l’impacte de la despesa sanitària dels governs autonòmics, 1.000 milions d’euros per a despesa socials i 5.000 milions d’euros per combatre la caiguda de l’activitat econòmica.

El president espanyol ha dit que es tracta d’un “esforç extraordinari” de l’Estat i un exemple de “solidaritat interterritorial” que s’oferirà al conjunt de les comunitats, i no només a les més afectades per la covid-19. A més, ha defensat que els diners arriben en un any, el 2020, en què les comunitats autònomes rebran del sistema de finançament, en pagaments a compte i liquidacions dels anys 2018-19, un 7,3% més de recursos.

Aquest “gran esforç” de l’estat per les comunitats autònomes suposa, justament, una inversió de 16.000 milions d’euros, xifra que coincideix amb la que el govern reconeix com a dèficit fiscal que fa tants anys que es demana a l’estat. D’aquesta inversió en l’àmbit estatal, Catalunya només se n’endurà una petita part, lluny del que el Gobierno hauria d’invertir en la recuperació econòmica del país.