Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Colau acusa Buch d’abandonar la seguretat a Barcelona i insinua ”motius partidistes”

L’alcaldessa envia una carta al conseller d’Interior per demanar-li ”accions urgents” a la capital catalana a vint dies de les eleccions municipals

Agències 07/05/2019
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enviat una carta (a vint dies de les eleccions municipals) al conseller d’Interior, Miquel Buch, acusant-lo d’abandonar la seguretat ciutadana a la capital catalana i ha insinuat ”motius partidistes” per fer-ho. Colau retreu a Buch que malgrat les demandes del consistori de comptar amb més recursos policials per abordar el creixement dels delictes, sobretot en zones de la ciutat com ara Ciutat Vella, i en un context ”agreujat” per l’alerta antiterrorista, Interior no ha respost amb més efectius. L’alcaldessa recorda que el conseller no va assistir a la darrera reunió de la Junta Local de Seguretat l’abril passat, tot i haver-se modificat la data en funció de la disponibilitat de Buch, i li reclama ”accions urgents”.

Colau ha explicat que tot i que l’octubre passat es van acordar més recursos policials, principalment al districte de Ciutat Vella, con es concentra el major nombre de fets delictius, els darrers mesos, els veïns dels barris s’han queixat de la reducció de la presència del dispositiu, les demores o la manca de resposta de les trucades. L’alcaldessa també explica que la Guàrdia Urbana ha requerit suport d’ordre públic a la plaça Reial, pels disturbis provocats pels seguidors del Liverpool, i al dispositiu del Portal de la Pau, contra la venda ambulant. L’alcaldessa recorda que es va haver de retirar aquest darrer cap de setmana el dispositiu conjunt amb la Policia Portuària per la manca de suport dels Mossos d’Esquadra.

Colau retreu també a Buch la seva absència a la Junta Local de Seguretat del mes d’abril, que es va convocar, diu l’alcaldessa, després de modificar-ne l’agenda segons la disponibilitat del conseller. L’alcaldessa també remarca que en la darrera junta de seguretat del districte de Ciutat Vella es va haver d’anul·lar perquè cap representant polític del Departament d’Interior havia confirmat la seva presència. Per això li demana una col·laboració ”imprescindible” entre les dues administracions i insinua ”motius partidistes” en aquesta actuació. Colau assegura que la seguretat de la ciutadania ”no pot posar-se en joc” i per això demana ”accions urgents” per garantir el servei segons les necessitats de Barcelona.

AMPLIACIÓ.- Els Mossos titllen de “radicalment falses” les acusacions de Colau i hi veuen una “clara intencionalitat electoral”

El director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Joan Martínez, ha dit que “és radicalment fals que els Mossos d’Esquadra no estiguin presents a la ciutat de Barcelona”. En resposta a Ada Colau, Martínez ha volgut posar en valor la “fantàstica” feina dels cossos policials i ha dit que la coordinació amb la Guàrdia Urbana és “millor que mai”. Ha considerat que “aquestes declaracions malauradament només les podem entendre amb una clara intencionalitat i una òptica electoral” ja que considera que “confón la ciutadania”.