Dissabte, 6 de març de 2021 - Edició 954
La República

Clatellot dels exiliats a Mèxic per la Guerra Civil als que posen en qüestió els exiliats actuals

Un manifest d’exiliats històrics i els seus familiars es solidaritza amb els polítics actuals que han hagut de marxar de Catalunya i en demana el retorn sense cap tipus de càrrec

Gerard Gort
Gerard Gort 21/01/2021
Els membres del govern a l'exili Meritxell Serret, Lluís Puig, Toni Comín, Carles Puigdemont i Clara Ponsatí a la delegació del Govern a Brussel·les el 7 de gener del 2021.

Davant l’allau de crítiques a Pablo Iglesias per haver comparat Puigdemont i la resta d’exiliats catalans amb els de la Guerra Civil i la polèmica que s’ha generat un grup d’exiliats a Mèxic arran de la Guerra Civil espanyola i els seus familiars ha fet públic un manifest de solidaritat amb els exiliats catalans actuals. Recordem que en els últims dies dirigents socialistes i fins i tot comuns com Ada Colau s’han desmarcat d’Iglesias considerant que no es pot comparar els exiliats actuals amb els de la Guerra Civil. “Com a persones que, directament o indirecta, hem patit l’exili per motius polítics per evitar la repressió o la mort per part del règim feixista del general Franco, volem mostrar la nostra solidaritat amb els exiliats i exiliades catalanes actuals, que també han hagut de deixar el seu país per poder seguir defensant la seva ideologia”, diu el text. 

El manifest continua afirmant que “des de Mèxic, país meravellós, que sota la direcció del president Lázaro Cárdenas, ens va acollir de forma generosa ara fa uns 80 anys, volem demanar enèrgicament el retorn a Catalunya sense cap tipus de càrrecs del president Carles Puigdemont, els consellers i conselleres Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, i les diputades Anna Gabriel i Marta Rovira”. I cnclou que “com a víctimes del feixisme, creiem fermament en la resolució democràtica dels conflictes com a millor via per a garantir la llibertat i la fraternitat entre els pobles”.

Entre els signants hi ha catedràtics d’universitat, psicòlegs, escriptors, lingüistes, historiadors, una jutgessa, doctors, antropòlegs, enginyers, músics, professor i empresaris, entre d’altres.

Podeu consultar aquí el manifest sencer acompanyat del llistat de signants: solidaritatexiliats (1)