Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

Clarivident article del MHP Puigdemont: “Els acords amb l’Estat i el pactisme màgic”

El publica aquest diumenge a La Vanguàrdia

Frederic Sabartés 06/12/2020
El MH President Carles Puigdemont

En un dia políticament assenyalat, el consagrat a la Constitució espanyola i que està motivant múltiples declaracions i opinions, el MHP Carles Puigdemont publica a La Vanguàrdia un clarivident article sobre el topall, el mur amb què sempre s’ha trobat el catalanisme quan ha volgut negociar amb l’estat espanyol, fet que el porta a analitzar l’actual situació i les desavinences internes que ara mateix hi ha entre les diferents opcions independentistes.

Sota el títol de “Els acords amb l’Estat i el pactisme màgic”, el MHP defineix l’Estat Espanyol com “una maquinària de poder que actua com un sistema expert sense que importi qui ocasionalment el representi. És un gran repositori interactiu de coneixement sobre el poder i l’administració, enriquit a cada règim i per cada generació de polítics i alts funcionaris dels tres poders.”

D’aquí, Puigdemont en dedueix que “pretendre resoldre qüestions estructurals aprofitant una suposada feblesa parlamentària en un moment concret és d’una ingenuïtat perillosa”. No se signen acords amb uns representants puntuals sinó amb aquesta estructura que ultrapassa règims, governs i ideologies, i signar acords no és important si no s’acompleixen. Només verificant-ne l’acompliment, té sentit signar-ne de nous.

Pel cantó català, justament diu a l’inrevés: “Mai no s’ha aprofitat l’experiència de les generacions anteriors” Per al president, sempre s’ha volgut fer taula rasa i desacreditar els que no se n’han sortit en lloc d’extreure’n aprenentatges que facin pòsit i aclareixin el camí. Afirma el president que “les baralles caïnites són habituals en les minories oprimides” perquè és fàcil blasmar el company de viatge quan es fa difícil guanyar l’oponent. “L’estratègia de la divisió ens condemna a una derrota permanent”, sentencia.

A la darrera frase diu el MHP: “l’1-O no va ser un dol sinó un doll d’esperança que va canviar les relacions amb l’Estat Espanyol”. És un article de lectura obligada. En paper hi ha la versió en català (n’adjuntem una captura de pantalla) i en línia hi és en castellà