Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

Ciuró prepara una llei de memòria històrica per assegurar la retirada del monument franquista de Tortosa

La consellera de Justícia ha redactat una llei de memòria històrica perquè hi hagi criteris “clars i diàfans” per definir què és feixisme en els monuments

Agències 29/10/2021

La nova llei de memòria històrica catalana blindarà la retirada del monument franquista de Tortosa, digui el que digui la justícia. La consellera Lourdes Ciuró ha assegurat que el text incorporarà criteris “clars i diàfans” sobre què és feixisme per evitar situacions com la del monòlit, el desmuntatge del qual està aturat pel jutjat contenciós de Tarragona. Per tant, Ciuró està redactant una llei, per garantir la retirada d’aquest monument franquista.

La magistrada que estudia el recurs d’un col·lectiu a favor de reinterpretar-lo, no ha respost a l’apel·lació del Departament contra les mesures cautelars que van impedir treure’l aquest estiu. Ciuró ha lamentat l’endarreriment que està generant la judicatura i ha garantit que es desencallarà la via judicial amb la nova llei, que pot estar aprovada a principis de l’any que ve.

Cal recordar que aquest monument es va ubicar per commemorar la victòria franquista en un dels punts més cruents de la Guerra Civil Espanyola, que a més només es va fer en record únicament “dels combatents que van trobar glòria a la batalla de l’Ebre”.