Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Ciudadanos fa el ridícul i demana una compareixença d’Aragonès, Puigdemont i Alay perquè expliquin “els vincles amb Rússia”

El partit taronja vol explicacions al Parlament sobre “com Rússia ha incidit en la política catalana” sense haver-se llegit la notícia que el Kremlin ha desmentit qualsevol vinculació amb Catalunya

Agències 08/09/2021
Pla mitjà del portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco, davant la seu del partit a Barcelona

Ciutadans ha registrat tres sol·licituds perquè el molt honorable president de la Generalitat, Pere Aragonès, el president Carles Puigdemont i el cap de la seva oficina Josep Lluís Alay compareguin al Parlament i donin explicacions sobre els suposats contactes que el Govern hauria tingut amb autoritats russes per cercar suports.

El partit taronja demana saber “com Rússia ha incidit en la política catalana” i veu “perillós” que el país “pretengui influir en la política espanyola per desequilibrar Espanya i Europa”. ‘The New York Times’ va publicar un article relatant els suposats contactes, citant un informe de la Guàrdia Civil. Aquesta informació, però ja ha estat desmentida per distintes fonts, entre les quals el Kremlin i diversos mitjans de comunicació que van demostrar que l’acusació de la Benemèrita era força escassa pel que fa proves i indicis.

En el cas d’Aragonès, Cs demana la seva compareixença al ple com a representant del Govern actual i perquè aclareixi què sap l’executiu sobre l’afer, si hi ha participat directament o indirectament i quina valoració en fa. Sembla que Ciutadans vulgui aferrar-se a qualsevol possible element de disputa per seguir tenint protagonisme, en unes acusacions cada vegada més esperpèntiques.

Si s’aproven les sol·licituds, tant Puigdemont com Alay hauran de comparèixer a la Comissió d’Afers Institucionals. Cs veu Puigdemont com el “responsable de la trama” i li demana saber la seva relació personal i del seu gabinet i entorn amb els suposats fets. “Exigim que Puigdemont tingui la valentia i el coratge de donar la cara davant la ciutadania de Catalunya”, ha reclamat el portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco.

Puigdemont ja ha reiterat que segueix a disposició de la justícia europea i ha exposat a través de les xarxes la seva suposada vinculació. També ha destapat que la negació de la nacionalització del Ministerio de Justícia de “l’espia rus” tenia només 7 línies i era la còpia de l’informe, també força escàs del Centro Nacional de Intel·ligència.