Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

CCOO considera “enormement preocupant” que la inflació subjacent hagi pujat fins al 6,9% al gener

El sindicat demana que la “recuperació” del poder adquisitiu dels salaris sigui la “principal prioritat” pel 2023

Redacció 15/02/2023
El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, en una atenció als mitjans el 2 de novembre del 2021

CCOO considera “enormement preocupant” que la inflació subjacent hagi pujat mig punt, fins al 6,9% a Catalunya i al 7,5% a l’Estat. En un comunicat, el sindicat ha assegurat que aquest indicador demostra que la pujada dels preus inicialment vinculada als carburants i als colls d’ampolla en l producció “s’ha traslladat” al conjunt de l’economia.

El secretari de Treball i Economia de CCOO, Ricard Bellera, ha apuntat que la inflació subjacent és el “repte que cal afrontar” per tal de fer baixar, també, l’índex general. Després que aquest dimecres l’INE hagi publicat que l’IPC ha repuntat una dècima a Catalunya i dues a l’Estat, CCOO ha demanat que la “recuperació” del poder adquisitiu dels salaris sigui la “principal prioritat” pel 2023.

En aquesta línia, Bellera ha assenyalat l’increment del salari mínim fins als 1.080 euros o la revalorització de les pensions com a “polítiques importants”, però ha demanat que vagin acompanyades d’una “millora generalitzada dels salaris”. “És la millor manera de garantir estabilitat i creixement continuat”, ha dit el secretari de Treball i Economia de CCOO.

En relació amb l’indicador general, el sindicat també ha recordat que les dades del mes de gener inclouen un canvi metodològic per part de l’INE, que ha incorporat indicadors del mercat lliure del gas i l’electricitat i ha modificat les ponderacions per tal d’adequar-se a la normativa de la Unió Europea. Segons CCOO, el repunt de l’IPC al gener s’explica per aquest canvi metodològic i pel fet que diversos serveis actualitzen tarifes en el primer mes de l’any.

“Més enllà dels grans indicadors, no hem d’obligar l’impacte desigual que té l’increment dels preus en les famílies, en funció del seu nivell de renda”, remarca el comunicat de CCOO. L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha pujat fins al 5,3% al gener a Catalunya després de cinc mesos consecutius de baixades interanuals. La pujada ha arribat en el primer mes en vigor de la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics i la fi del descompte als carburants.