Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Catalunya lidera a Europa un assaig clínic profilàctic per tractar el coronavirus

Catalunya segueix demostrant que està molt per sobre d’Espanya en la investigació del tractament de la pandèmia

Redacció
Redacció 16/03/2020

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha anunciat aquest dilluns el primer assaig clínic que impulsarà Catalunya per tractar el coronavirus Sars-CoV-2 amb l’objectiu d’afavorir la reducció del contagi de la pandèmia.

Ho ha fet en roda de premsa acompanyada del director general d’investigació i innovació en salut, Robert Fabregat, el director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS), César Velasco, i l’investigador de l’institut d’investigació Germans Trias i Pujol.

L’assaig clínic que comença aquest dilluns a Catalunya per reduir les infeccions de coronavirus es farà a unes 195 persones amb la malaltia covid-19 i a uns 3.000 contactes. L’assaig se centrarà en la Conca d’Òdena, afectada per un brot important que ha obligat a confinar la població des de dijous, i al nord de l’àrea metropolitana de Barcelona. El metge investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, ha explicat que, als casos positius, se’ls donarà un medicament antiretroviral que s’utilitza per al VIH per reduir el nombre de dies en què una persona pot contagiar. Als seus contactes, se’ls administrarà un fàrmac profilàctic que es fa servir per al lupus o l’artritis per evitar que desenvolupin la malaltia.

En una roda de premsa per donar detalls de l’assaig, Mitjà ha destacat que l’objectiu de l’estudi és “parar les cadenes de transmissió” del virus. La premissa de l’assaig és que el coronavirus és “molt transmissible”; es calcula que una persona amb coronavirus en contagia tres més. Els resultats de l’estudi s’esperen en 21 dies.