Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024
Edició 2049

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de març del 2024

Catalunya, la regió on més car resulta estudiar els graus més barats

|

- Publicitat -

Els preus de les matrícules d’estudis universitaris a Catalunya sempre s’ha diferenciat del de la resta de regions de l’estat espanyol per ser extremadament elevats, en comparació amb els que oferten les universitats d’altres regions espanyoles. Ara, un estudi de l’Observatori del Sistema Universitari apunta que, si bé Catalunya ha fet “grandíssimes” reduccions, la situació actual encara no és “òptima”; l’evolució dels preus entre els cursos 2011-2012 i 2022-2023 mostra una reducció del 3,6% per al preu mínim, mentre que la del màxim ha estat del 35,7%.

Segons l’estudi publicat per l’organització aquest mateix dimecres, 8 de febrer, estudiar un dels graus més econòmics a Catalunya continua sent més car que fer-ho a altres regions, com ara Astúries. És el cas de les carreres que pertanyen a l’àmbit de les arts i les humanitats, on a Catalunya teòricament resulten més econòmiques, ja que continua costant més del doble del preu que té a Astúries.

Publicitat

A la vegada, tot i que Catalunya ha reduït el preu de la primera matrícula dels màsters habilitants, aquests continuen tenint els preus més elevats dins la seva tipologia. El mateix succeeix en el cas dels doctorats, que Catalunya, així com a Castella i Lleó, tenen el preu més car: 401 per tutela de doctorat. En altres comunitats, com ara Andalusia, la matrícula per tutela se situa en els 60 euros.

D’altra banda, però, Catalunya ha fet efectiva la rebaixa del preu d’un curs de grau en primera matrícula, reduint-lo un 30% pel que fa al preu mínim, i a un 53,3% en el preu màxim. Tanmateix, tal com s’ha apuntat anteriorment, l’evolució de la reducció de preus entre els anys 2011 i 2023 ha estat només del 3,6% en els preus mínims, i del 35,7% en els màxims. En els màsters habilitants, la reducció del preu mínim ha estat de 622 euros (35,9%), i dels no habilitants ha estat del 60% (preu mínim) i del 40% (preu màxim).

Et pot interessar  Catalunya? Quin és el problema?
Publicitat

Opinió

Més llegides

Minut a Minut