Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

Castellà reclama que les properes eleccions al Parlament siguin “plebiscitàries”

Insta a fer efectiu el mandat de l’1-O i donar una resposta “contundent” a la possible inhabilitació de Torra

Agències 26/09/2020
Pla general dels portaveus de Demòcrates Titón Laïlla i Antoni Castellà el 26 de setembre del 2020. (horitzontal)

El portaveu de Demòcrates Antoni Castellà ha reclamat que les properes eleccions al Parlament siguin “plebiscitàries”. Ha assegurat que aquesta ha de ser la resposta “contundent” si el president de la Generalitat, Quim Torra, és inhabilitat i la via per fer efectiu el mandat de l’1-O. Durant la seva intervenció en el segon congrés de la formació, ha reivindicat que l’1-O “és vigent” i que no cal fer un altre referèndum sinó tirar endavant la via unilateral, perquè “no hi ha més estratègia possible”. Així, ha instat a reconvertir els comicis en plebiscit i si s’obté majoria absoluta aixecar la suspensió de la Declaració Unilateral d’Independència i donar “instruccions” a ciutadania i institucions per portar a terme un procés d’insubmissió.

Castellà ha lamentat els tres anys “de repressió de l’Estat i de lluita fratricida de l’independentisme” pel poder. El portaveu ha reivindicat que el referèndum per la independència de Catalunya ja es va fer i va guanyar el sí i ha considerat que l’únic a discutir és com donar-li sortida. “Però ningú té dret a reinterpretar el ‘sí’, el resultat va ser clar i va guanyar el ‘sí'”, ha insistit.

 

Ha defensat que per aconseguir que Catalunya sigui un estat independent no hi ha altra via que la unilateral i ha assegurat que aquells que diuen que ja es va provar “menteixen”. I és que ha afegit que després de l’1 d’octubre del 2017 la ciutadania hi va ser “però no les institucions”.

 

Davant d’això, el full de ruta de Demòcrates passa per aconseguir una majoria independentista al Parlament que aixequi la suspensió de la declaració d’independència, que es formi un govern que doni instruccions a tot l’àmbit de l’administració per “exercir el control efectiu del territori” i posteriorment una crida massiva a la ciutadania a mobilitzar-se al carrer. Ha afegit que aquesta mobilització ha de ser sostinguda en el temps “perquè l’Estat no pugui, per via de la violència, aturar la voluntat del poble de Catalunya”.

 

Posteriorment s’haurien de demanar recolzaments internacionals en clau geopolítica i per últim elaborar una constitució pròpia que fos aprovada pel Parlament, que aquest es dissolgués i celebrar un referèndum que ratifiqui la nova constitució catalana.

 

“Sabem que no és gens fàcil, és un camí dur, no és ràpid i molt costós, però és l’únic realista”, ha assegurat Castellà. Ha qüestionat que l’Estat reconegui Catalunya com a un subjecte polític per negociar la independència i ha considerat que si aquesta negociació arriba serà “després de la confrontació”.

 

Segon congrés de Demòcrates

 

Aquest full de ruta consta a la ponència ‘La via unilateral cap a la independència’, aprovada aquest dissabte en el marc del congres, que se celebra aquest cap de setmana després d’haver quedat ajornat per la covid. També s’han aprovat les ponències ‘Reforma dels Estatuts de Demòcrates’ i ‘La República que volem’.