Dijous, 26 de gener de 2023 - Edició 1645
La República

Casado escalfa motors i demana a Sánchez que activi el pas previ al 155 per garantir l’ensenyament en castellà a Catalunya

El president del PP ha exigit al president del Gobierno que prepari la maquinària repressiva de l’Estat per obligar l’escola catalana a impartir almenys un 25% de classes en llengua castellana

Agències 14/01/2022
Pablo Casado, president del PP, en declaracions a la premsa a una granja de Las Navas del Marqués aquest 14 de gener

El líder del PP, Pablo Casado, ha emplaçat aquest divendres el president del Gobierno, Pedro Sánchez, a enviar un requeriment a la Generalitat com a pas previ preceptiu per a una eventual aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya per garantir el compliment de la sentència del Supremo, que obliga l’escola catalana a impartir un 25% de classes en llengua castellana.

Així doncs, el popular ha mostrat una excel·lentíssima sensibilitat pel compliment de la llei quan fa referència a l’aplicació del castellà, però en canvi, ha tingut una notòria major laxitud en denunciar els incompliments de les lleis de protecció de la llengua catalana, compreses a l’Estatut, per les quals ha alçat la veu.

Quan se li ha preguntat pel cas d’un institut de Manresa, Casado ha afirmat que en casos de “rebel·lia” per part de la Generalitat “el Gobierno està obligat a requerir el compliment de la sentència”, i si no obté resposta satisfactòria cal “aplicar l’article 155”. Així doncs, sense mitges tintes, s’ha mostrat partidari d’aplicar un article que permet al Gobierno “adoptar les mesures necessàries pel compliment”. Per tant, no dubta en proposar aplicar un article excepcional, pels seus interessos polítics.

Segons el líder del PP, el govern espanyol ha d’activar els tràmits previs al 155 per garantir el compliment de la Constitució a Catalunya. Es pot apuntar que la Constitució també inclou altres drets com el de l’habitatge, al de la llibertat d’expressió o la llibertat ideològica, en els quals Casado no s’ha mostrat tan estricte amb la legalitat, quan s’han incomplert.

“Demano a Sánchez que requereixi que es compleixin les sentències, i si no es compleixen que el Ministeri d’Educació assumeixi la competència al col·legi o a la conselleria perquè es compleixi la llei i perquè les famílies rebin l’educació en la llengua comuna dels espanyols almenys en un 25%”.

El líder del PP ha acusat Sánchez de permetre que la Generalitat incompleixi les sentències. “El que és preocupant no és que un institut es declari en rebel·lia a una sentència judicial, sinó que el conseller i el president de la Generalitat es declarin en rebel·lia i el govern d’Espanya ho toleri”, ha dit.

En aquest marc ha insistit que la seva formació aposta per fer una llei d’alta inspecció educativa que reforci l’autoritat i faci que les seves resolucions siguin fermes davant els directors que com aquest incompleixen les sentències judicials.

Ha recordat que en la seva conferència de dimecres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reptar el Gobierno a fer un referèndum. “Demano a Sánchez que respongui a Aragonès i digui que no hi haurà referèndum, ni taula per l’amnistia i que trenca la col·laboració amb ERC a nivell nacional i als 40 ajuntaments on governem junts”, ha dit.

“Ho ha de fer avui mateix perquè si no estarà d’acord amb el fet que el president de la Generalitat faci un pols a Espanya demanant la independència”, ha dit.